VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Talent poznám už v září, říká kuchař, jenž táhne mostecké studenty k úspěchům

Most /ROZHOVOR/ - Na základní škole ho "nebraly" dílny ani hrabání se v hlíně při pěstitelských pracích. Od toho se vždycky snažil utéct do kuchyňky. Roman Sejval měl hodně brzy jasno o svém budoucím povolání. Chtěl být kuchařem. A stal se jím. Dnes, ač paradoxně v podstatě nikdy nebyl zaměstnancem žádné špičkové restaurace, má zkušeností na rozdávání a úspěchy, pod nimiž je podepsaný, by mohl přehrabovat vidlemi.

8.2.2016
SDÍLEJ:

Roman Sejval.Foto: DENÍK/Monika Gordíková

Byl na stážích v uznávaných podnicích v mnoha evropských zemích, je držitelem stříbrné medaile Magdaleny Dobromily Rettigové, získal bronzovou medaili na gastronomickém mistrovství světa, je členem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Ještě výraznějších zdarů dosáhl prostřednictvím svých studentů. Už patnáct let vede gastronomické předměty na Soukromé hotelové škole Bukaschool v Mostě, přičemž jeho svěřenci každý rok získávají na kuchařských i cukrářských soutěžích prestižní ocenění. V tuzemsku jim může konkurovat jen málokdo. Pětatřicetiletý Roman Sejval ale odmítá usínat na vavřínech. "Možná působím tak, že si o sobě dost myslím, ale já jsem hodně sebekritický. Vím, že se mám ještě hodně co učit," říká ve velkém rozhovoru pro Mostecký deník.

PŘED ZAČÁTKEM ROZHOVORUKdyž při focení dostane za úkol, aby před sebou zkřížil ruce s noži, nic nenamítá. Na obličeji se mu těsně před cvaknutím spouště objeví grimasa, které se nejde nesmát. Stejně ochotně reaguje i na pokyn, aby před objektivem krájel kuřecí prsíčka. "Tak, ještě někam si mám stoupnout a dělat, jako že pracuji?" vtipkuje Roman Sejval před začátkem rozhovoru v kuchyni, která je v tu chvíli plná studentů. "Nezapomínejte, že to musíte uvázat opravdu pevně," stíhá ještě prohodit směrem ke dvojici, která provázkem stahuje flákotu masa. Pak už se usadí před zapnutý diktafon.

Za jak dlouho poznáte, že z nějakého studenta může něco být?
Pozná se to už v prvním ročníku během září nebo října. Ten student musí mít nějaký vztah k surovinám, musí mít ambice chtít něco dokázat. S takovými pak hned pracujeme trochu jinak. Chodí třeba na kurzy.

O mladých se dnes říká, že jsou hodně líní, že se jim nechce nic moc dělat. Vaši studenti mají obrovské úspěchy, takže s tím asi nebudete souhlasit.
Já říkám: Kdo nehoří, nezapálí. Je to jednoduché. Když já jsem nadšený, tak tím dokážu nakazit spoustu lidí. Přenést na ně motivaci. Takhle je to i ze strany studentů. Čtvrťáci dokážou tohle přenést na prváky. Nám se několikrát podařilo vyhrát republikový šampionát. Vždycky jsme si říkali, co budeme dělat, až tenhle odejde, až onen odmaturuje. Dneska tam jezdíme už patnáctým rokem a každý rok máme velké úspěchy. Ti noví to vidí. Necháváme i studenty, kteří se vracejí třeba ze stáží v michelinských restauracích, aby ostatním po návratu v rámci občanské výchovy vyprávěli, jaké to bylo. Výsledkem je, že se vždycky někdo chytne a chce zažít to samé. Ale samozřejmě koukají do počítače, řeší Facebook. Tomu se ani tady nevyhneme. Taková je doba.

Máte přehled o tom, kde pracují vaši nejúspěšnější svěřenci?
Snažím se s nimi být v kontaktu. Jsou v Praze nebo v zahraničí, kde jsou podmínky pro tento byznys daleko lepší. Tady v regionu dostanete v kuchyni minimální mzdu, pak možná ještě nějaké peníze třeba bokem. Děláte na krátký a dlouhý týden. Ve Švýcarsku můžete ale dostat nástupní plat 4500 franků. Nejde ale jen o peníze. Jde i o suroviny, s jakými tam mají možnost pracovat. O prostředí, v jakém pracují. Já sám jsem byl několikrát na praxi a nedivím se jim, že chtějí odcházet.

ing. ROMAN SEJVAL- je mu 35 let
- v Žatci vystudoval obor kuchař s maturitou. Poté si dodělal pedagogické studium a pak ještě vystudoval Vysokou školu hotelovou
- na Bukaschool nastoupil v roce 2000
- žije v Lounech
- je ženatý, má jedno dítě
- na kontě má mnoho úspěchů jak osobních, tak i se svými studenty

Vy jste byl na stážích v Itálii, v Německu, na Kypru, ve Švýcarsku a v dalších zemích. Pracoval jste tam ve špičkových restauracích samostatných i hotelových. Udělal jste si vynikající kontakty. Člověka napadají otázky: Proč učíte v Mostě? Proč nevaříte v nějakém věhlasném zařízení?
Myslím, že předávat zkušenosti dál a učit lidi vařit je vyšší úroveň, než být kuchař a vařit v restauraci. Navíc u nás v rodině je učitelství zažité. Ta práce se mi líbí. Naplňuje mě. Ptá se mě na to spousta lidí, ale jenom v Čechách. Když řeknu v zahraničí, že jsem učitel, tak oni hned, že je to super. Tohle je tam to nejvyšší. Nejvíce si váží lékařů a učitelů. V Čechách vás berou podle přísloví: Kdo nic neumí, učí. Byl jsem u Zdeňka Pohlreicha a když jsem mu řekl, že jsem učitel, ze začátku také koukal tak divně, ale postupně se to změnilo.

Konkrétně s ním hodně spolupracujete.
Já jsem dvakrát byl v létě vařit v jeho restauraci ve Švýcarsku a jezdí tam i naši studenti na praxi. Několikrát už byl i tady ve škole.

Projel jste toho hodně. Vyvedlo vás něco z omylu?
Je to tam tvrdé a pracovní tempo je dvakrát možná i třikrát takové než tady. Několikrát jsem si během těch stáží hrábl na dno. Pracovat někde ve Švýcarsku v podniku s pěti hvězdami, to je tvrdý byznys. Hlavně jsem také prozřel v tom, jak jsem na tom s vařením. Já jsem si samozřejmě myslel, že všechno umím. Když ale něco projedete, tak zjistíte, kolik toho naopak neumíte. Možná na hodně lidí působím, že si o sobě hodně myslím, ale já jsem hodně sebekritický a respektuji všechny, co něco umí. Kuchyně se dělí na studenou, teplou, cukrárnu… Než tohle všechno projdete… Já říkám, že cukrárna je na druhý život. Během jednoho to nestihnete. Cukrárna je první liga. Já se mám ještě hodně co učit.

Kde se vám nejvíce líbilo?
Ve Švýcarsku. Byl jsem dvakrát u Zdeňka Pohlreicha a pak v hotelu v Davosu. Ten systém v kuchyni, pořádek. Neskutečně dodržovali pracovní dobu. Surovinově to bylo úplně někde jinde. My tu plašíme s bio věcmi, tam nic takového není. Pamatuji si, jak jsme jeli na trh a kolega odtamtud mi řekl: Hele, tady žádný bio kraviny nejsou. Tady mají ekologické zemědělství, žádné postřiky. Rajčata vydržela týden a chutnala úžasně. U nás koupíte jahody, nemají chuť a druhý den jsou špatné. Německo se mi také moc líbilo, je podobné. V červnu pak chci jet do Francie podívat se do restaurace Andreje Babiše. Máme tam domluvenou praxi pro studenty. Praxi domlouváme i v Texasu ve Spojených státech.

Kdy jste začal mít jasno, že chcete být kuchařem?
Hodně brzy na základní škole. Měli jsme pěstitelské práce nebo dílny. Já jsem ale šel mezi holky do kuchyně. Pak jsem studoval v Žatci, potom jsem vařil na vojně a po návratu z ní chvíli v jedné restauraci v Lounech. V roce 2000 jsem nastoupil sem a hned mě vyslali do Itálie, kde mi otevřeli oči. Tam jsem zjistil, že je všechno jinak.

Vaříte doma?
Vařím a rád. Taky musím, protože manželka moc nevaří. Trochu ji podezřívám, že si mě vzala cíleně kvůli tomu, že jsem kuchař.

Co doma připravujete nejčastěji?
Těstoviny, rizoto, saláty, pomazánky. Ulítávám spíše na tomto, na zdravých věcech. Že bych si udělal svíčkovou, to ne. Rád griluji. Nejvíce mi chutná italská kuchyně, konkrétně těstoviny.

Roman Sejval se studenty.Chodíte v Mostě do restaurací?
Ne. V našem kraji mám rád Větruši v Ústí nad Labem.

Co je podle vás v gastronomii trestný čin?
Nedodržování hygieny. Třeba když se všechno krájí na jednom prkénku, to je katastrofa.

Existuje nějaká ingredience, jakou byste nikdy nepoužil?
Po zkušenostech s hmyzem bych asi nešel do tohoto. Měli jsme tu několik přednášek na toto téma. Já jsem snědl švába a nedopadlo to úplně dobře. Doufám, že hmyz nikdy nebudu muset používat.

Televizní stanice dnes diváka zahlcují kuchařskými pořady. Sledujete je?
Dívám se na Ano, šéfe! Přijde mi neskutečné, že po pěti letech vysílání jsou v restauracích, kam si Zdeňka pozvou, na tom tak špatně. Snad i ten, co tomu nerozumí, by po pěti dílech skoro mohl vědět, jak se má co dělat. Občas se ještě podívám na Kluky v akci.

Kdo podle vás aktuálně vládne gastronomickému světu?
Francouzi si myslí, že vládnou. Oni nejezdí na světovou olympiádu. Nemají potřebu soutěžit, protože si myslí, že jsou nejlepší. V gastronomické špičce je asi deset států a vládnou skandinávské země. Před několika lety investovaly peníze do propagace na gastronomickém poli a teď se jim to vrací zpátky. Jinak nejvíce michelinských restaurací je v Tokiu.

Roman Sejval v akci.

Roman Sejval v akci. Foto: Deník/Monika Gordíková



Autor: Monika Gordíková

8.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Obsluha zemních a příbuzných 18 000 Kč

Obsluha zemních a příbuzných strojů obsluha zemních strojů (řidiči,obsluha mobilních technologií na zpracování písků a recyklátů). Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: místo výkonu práce: Provozovny firmy - pískovny Selibice,Vysočany,Seník, dílny Postoloprty, Zodpovědnost, kladný vztah k práci a povinnostem, technická zdatnost, kladný vztah ke strojům a zařízení, morální bezúhonnost, flexibilita, Více jak vzdělání je důležitý kladný vztah kr práci, řidičské oprávnění sk. C, případně strojní průkaz - vše je možné absolvovat při zaměstnání, Více jak jazyková vybavenost je důležitá lidská nekonfliktnost pro práci v kolektivu, loajalita., Osobní ohodnocení, prémie za kvalitní práci, kontakt: ana.elsnic@elsnic.com. Pracoviště: Písky - j. elsnic spol. s r. o., Borovského, č.p. 329, 439 42 Postoloprty. Informace: Hana Elsnicová, +420 415 783 506.

Výroba - Výroba Strojní inženýři a projektanti 23 000 Kč

Strojní inženýři projektanti, konstruktéři konstruktér výpočtář (FEM). Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: místo výkonu práce: Husova 402 Louny, Náplň práce:, vývoj a konstrukce nových železničních vagónů, případně jejich přestaveb , příprava a zpracování návrhů konstrukcí technologických zařízení, zpracovánání pevnostních výpočtů analýzou FEM vypracování příslušné technické dokumentace a podkladů potřebných k homologaci výrobků, Požadujeme:, vysokoškolské vzdělání technického směru (strojní, dopravní fakulta), znalost technického kreslení (konstruování ve 2D, 3D SolidWorks), znalost základů pevnostních analýz, časová flexibilita, spolehlivost, samostatnost , , příspěvek na stravování a další benefity, motivující mzdové ohodnocení, prémie, příplatky, jistotu zaměstnání ve stabilní společnosti , , kontakt: email: hana.krepcikova@legios.eu. Pracoviště: Legios loco a. s.-pracoviště louny, Husova, č.p. 402, 440 01 Louny 1. Informace: Hana Krepčíková, +420 601 390 612.

Výroba - Výroba Tiskaři 18 000 Kč

Pracovníci přípravy tisku obsluha stroje na lepení knižních vazeb. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: místo výkonu práce: Myslbekova 2383, Hledáme nového kolegu do našeho týmu v moderní tiskárně. Náplň práce: Obsluha stroje na lepení knižních vazeb. Požadujeme: vysoké pracovní nasazení, flexibilitu, samostatnost, zodpovědnost, manuální zručnost. Pestrá práce, příjemný kolektiv i prostředí. Pokud hledáte stabilní dlouhodobé zaměstnání přímo v Lounech s perspektivou růstu je tato nabídka právě pro Vás! V případě dobrých výsledků růst mzdy jistý. Nástup dle dohody. Vše zaučíme., kontakt: petr.berg@carter.cz. Pracoviště: Carter\reproplus s.r.o. - provozovna louny, Myslbekova, č.p. 2383, 440 01 Louny 1. Informace: Petr Berg, +420 603 517 898.

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 13 000 Kč

Pomocní dělníci ve výrobě pomocný dělník ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: místo výkonu práce: Tatinná 60, 438 01 Bitozeves, areál Yanfeng Cais, krátkodobé zaměstnání, požadujeme pracovitost, zodpovědnost, flexibilitu, zručnost, spolehlivost, dodržování pracovních postupů, kontakt: 775588928 od 6,00 do 12,00 hod, pros@ospro.cz. Pracoviště: Delta invest job o.z., pracoviště yanfeng cais, Průmyslová, č.p. 1060, 438 01 Žatec 1. Informace: Miroslav Pros, +420 775 588 928.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Koupaliště v Lounech. Archivní foto

Konec volna dětem zpestří Pirátská párty na lounském koupališti

Ilustrační foto.
14

Češi pijí stále méně piva. Výjimkou jsou piva nealkoholická a ochucená

Surovec s kočárkem a 17 ukradených kol za měsíc: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 17. srpna 2018.

„Každý vědec je trochu trhlý,“ říká Zdeňka Kolská, držitelka Ceny hejtmana

Ústecký kraj /ROZHOVOR/ - Usměvavá žena, máma dvou holčiček, sportovkyně, pedagožka a zejména uznávaná vědkyně v oblasti nanotechnologií. To je Zdeňka Kolská z Ústeckého materiálového centra Přírodovědecké fakulty Univerzity J. E. Purkyně, která letos obdržela Cenu hejtmana za vědu a výzkum. 

U Brodů na Podbořansku se chystá oprava propustku

Podbořansko - Dopravní omezení čekají na řidiče na Podbořansku, u Brodů se totiž bude opravovat několik týdnů propustek.

„Kováč byl srdcem týmu, těžko ho nahradíme,“ ví podbořanský asistent Harag

Podbořany /ROZHOVOR/ - Podbořany chtějí potvrdit výkonnostní vzestup. Podle asistenta hlavního kouče Lukáše Haraga je velmi důležité pořád pracovat.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT