Kočkovitá šelma. Je asi dva metry dlouhá, má 50-60 cm v kohoutku, statný ocas a černé zbarvení. Potuluje se na Třebenicku, tedy od Medvědic až po Jenčice na Litoměřicku. Zahlédlo ji už několik svědků, poslední minulý pátek. Lidem v okolí nahání strach.

Policie, která už přijala i oznámení řidičů, teď terénním vozidlem hlídá lesy a vodní toky, kam zvíře může chodit pít. „Chodím se psem venčit na Košťálov, ale teď se mu vyhýbám. Kdybych to zvíře potkala, asi bych zpanikařila," říká Bára Kolářová. Několik jejích sousedů přísahalo, že jde o pumu.

Puma není černá

„Pokud by mělo jít o černou šelmu, nejde o pumu. Zatím totiž stále chybí jednoznačný doklad o existenci melanistické pumy (zvíře zbarvené do černa)," říká odborník na kočkovité šelmy Pavel Brandl z pražské zoo. Mohlo by jít o černou formu levharta.

Podle svědků je šelma domestikovaná a zřejmě se jedná o mladšího jedince. „Kočkovité šelmy může chovat i soukromník. K chovu se vyjadřuje místně příslušná veterinární správa. Ta vydává povolení k chovu a kontroluje ho, takže by se útěk takové šelmy brzy odhalil," dodává Brandl.

V regionu je podle Krajské veterinární správy Ústeckého kraje pět chovatelů kočkovitých šelem, konkrétně z Počeplic, Chomutova, Chabařovic, Vinařic a Žalan. „Celkem chovají 23 zvířat: pumu americkou, rysa červeného, servala stepního, rysa karakala, rysa ostrovida a kočku bengálskou. Žádný z registrovaných chovatelů ale ztrátu zvířete nenahlásil. Majitelé jsou obvykle milovníci zvířat. Při útěku by vylepovali plakáty po okolí a kontaktovali nás. Je pravděpodobnější, že šelma je z neregistrovaného chovu. Teritorium těchto zvířat může dosahovat několika kilometrů, tudíž nelze vyloučit, že sem mohla přijít z okolních krajů, ale i z Německa nebo Polska," uvedl ředitel správy Petr Pilous. Podle Brandla z pražské zoo by šelma na lidi útočit neměla, protože ve volné přírodě má teď dostatek potravy.

„Každopádně při setkání s takovým zvířetem pokus o přiblížení nebo dokonce kontakt rozhodně nedoporučuji," upozorňuje.

Marie Jackovová