Úvod 42. veletrhu Zahrada Čech pořadatelům vyšel, několik tisíc návštěvníků v pátek 14. září nahlédlo do expozic, kde se snoubily ty nejlepší výpěstky ovocnářů, zelinářů, šlechtitelů, zahrádkářů a zpracovatelů plodin s aranžmá oslav 100 let vzniku ČR. Nejvýstižnější to je v pavilonu A, jehož interiér hraje díky plodům ovoce a zeleniny všemi barvami.

Pořádající společnost Zahrada Čech přivedla do areálu na 500 prodejců a vystavovatelů, většina z nich přivezla výpěstky a potřeby pro zahradu, dům a chalupu. „Jezdím na veletrh každý rok, abych omladil školkařskými výpěstky svůj malý sad, dnes si odvážím dvě meruňky a sadbu jahodníku, paní bylinky a semena okrasných květin. Líbil se nám pavilon G, připravený Českým zahrádkářským svazem, kde je vedle soutěžních zahrádkářských výpěstků zajímavá expozice prvorepublikového zahradnického nářadí,“ prozradil Karel Král z Ústí nad Labem.

Slavnostní zahájení veletrhu provedli hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, který předal obchodní ředitelce výstaviště Michaele Mokré certifikát potvrzující zařazení veletrhu mezi 26 akcí v projektu Rodinné stříbro Ústeckého kraje, a starosta města Litoměřice Ladislav Chlupáč. Mezi hosty, kteří popřáli veletrhu mnoho úspěchů, byl ministr zemědělství Miroslav Toman, prezident Agrární komory ČR Zděněk Jandejsek a litoměřický biskup Jan Baxant.

Hodnocení produktů

Slavnostní ráz prvního dne, jehož patronem byl Ústecký kraj, zvýraznilo vyhodnocení dvou potravinářských soutěží, ve kterých jsou zpracovatelé z Ústeckého kraje tradičně nejaktivnější. Lví podíl na tom má Okresní agrární komora v Mostě s ředitelkou Ludmilou Holadovou, která klání v kraji zastřešuje. „Mám radost, že zpracovatelé a výrobci myslí na propagaci své práce, proto máme pravidelně každý rok v soutěži přes 200 výrobků. Potěšitelné je, že jsou mezi nimi nováčkové. Letos o značku Regionální potravina Ústeckého kraje usilovalo 42 výrobců, kteří do soutěže vyslali 208 produktů. To náš kraj udrželo na 1. místě v rámci ČR, druhý Jihomoravský kraj měl 193 a třetí Pardubický 192 výrobků,“ uvedla Holadová.

Hodnotitelská komise doporučila v této soutěži udělit značku devíti produktů, z litoměřického okresu ji získala litoměřická firma Chovaneček za masný výrobek trvanlivý salám Divočák salám a Jakub Laušman z Držovic pro Ovčí jogurt jablko/ořech. V druhé soutěži o Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje - Kraje Přemysla Oráče se utkalo 45 producentů s 227 výrobky, 14 z nich získalo certifikát a 12 dalších mimořádné ocenění. V ní získala značku Jehněčí klobása firmy Chovaneček a Kravský bio tvaroh Jakuba Laušmana, mimořádné ocenění obdržela roudnická cukrářka Jaroslava Michalcová za Dortletku, Severofrukt Travčice za Křížaly hruška a Radek Geletič z Lovosic za Vlašské ořechy v medu.

Zítra, v sobotu, se návštěvníci výstaviště mohou těšit na doprovodný programu s časopisem Receptář, ve kterém se mimo jiného seznámí s prvorepublikovými recepty, jež amatérští kuchaři poslali do soutěže o nejlepší recept Zahrady Čech. Hostem Receptáře je zpěvačka Petra Janů a dechovka Vinšovanka. Patronem nedělního programu je CS Beton. V pondělí se návštěvníci dozvědí, které kysané zelí od 15 výrobců získá ocenění Zelí roku 2018, které už po desáté vyhlásila Zelinářské unie Čech a Moravy.