Matouškovu žádost soud zamítl, bude se však věnovat dalším kauzám, v nichž podnikatel figuruje. A nejen on.

MILION NEZAPLATIL

Ačkoli Matoušek tvrdí, že pouze zpracovával podklady pro podání dotací, soud je jiného názoru. „Neshledali jsme žádný důvod pro obnovu procesu,“ uvedl předseda trestního senátu Jiří Bednář z ústeckého krajského soudu.

Podnikatel Matoušek si spolu se starostou Huntířova na Děčínsku Josefem Zárubou v roce 2012 vyslechli rozsudek v kauze dotačních podvodů, kdy žádali o dotace poskytované po kalamitních událostech. Matoušek podle rozsudku s nápadem dotačního podvodu přišel, později stál ale v pozadí, protože zodpovědnost za obec měl starosta Josef Záruba.

Podnikatel byl odsouzen ke čtyřem letům vězení, měl také zaplatit milion korun. To však neučinil, takže za mřížemi zůstává i po čtyřech letech.

Kanadský bezpečnostní konzultant Ron Bowles shromáždil volně dostupná data o 100 milionech uživatelů sociální sítě Facebook. Ta má celkem přes půl miliardy účtů.
Podvodníci zaplavují sociální sítě. Chtějí získat peníze skrze falešné profily

Starosta Záruba odešel od soudu pouze s podmíněným trestem. „Jednal pro dobro obce, ale s využitím podvodu,“ sdělil tehdejší soudce Ivan Elischer, který rozsudek v roce 2012 vynesl.

UNIVERZÁLNÍ FINTA

K prvnímu podvodu s dotačními penězi došlo v roce 2006 po jarních povodních. Starosta Huntířova chtěl pro obec získat peníze z dotačního programu „Obnova obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou“. Matoušek tehdy vyhotovil žádosti na dotace k odbahnění rybníků v obci Huntířov a Nová Oleška, v nichž ale nadhodnotil škody.

V žádostech uvedl, že Huntířov na jaře roku 2006 postihly několikadenní intenzivní srážky, které naplavily zeminu do obou rybníků a poškodily místní komunikace. Nebyla to pravda. Obec přesto tehdy dostala dotaci 5,5 milionu korun.

Ilustrační foto
Hacker z Mostu vylákal z lidí statisíce korun

Případ z Huntířova lze považovat za zahřívací kolo. Fintu s přívalovými dešti pak využily i další obce, v některých případech figuruje opět Petr Matoušek. Druhé kolo podvodů zahrnuje 13 obžalovaných, kteří se od října 2009 do června 2010 v obcích Ústeckého a Středočeského kraje dopustili podobných podvodů jako v Huntířově. Ačkoli státní zástupce už spis předal ústeckému krajskému soudu, k projednávání případu ještě nedošlo pro nemoc jednoho z obviněných.

Třetí kolo policejního vyšetřování: V hledáčku měla policie 17 obcí a obvinila 27 lidí kvůli neoprávněnému čerpání dotací na odstranění škod po přívalových deštích. K dotačním podvodům mělo dojít opět v letech 2009 a 2010.

Pětadvacet stíhaných působilo nebo působí ve funkcích starostů v Ústeckém kraji, dva stíhaní jsou podnikatelé spjatí s realizací dotací. Podle protikorupční policie vznikla jejich jednáním škoda 125 milionů korun.

„Vyšetřování je mimořádně náročné. Kriminalisté musí prostudovat tisíce stran dokumentů, v každé obci musí vyslechnout členy rady a zastupitelstva a zjistit, kdo z nich skutečně podepsal jaký dokument, zda některé podpisy nejsou padělány,“ uvedl už v roce 2015 státní zástupce Martin Vlček.

ÚŠTĚCKÁ KAUZA

Hospodářská kriminálka měla na mušce i dotace, o něž žádala radnice v Úštěku na Litoměřicku. „Mezi obviněnými jsou lidé, kteří byli na radnici v letech 2008 až 2010,“ připomněl státní zástupce Vlček.

Tentokrát však v kauze nefiguroval Matoušek, ale jiný podnikatel. Radnice v letech 2008 a 2010 neoprávněně žádala o peníze na opravy přesto, že déšť její majetek výrazně nepoškodil. V roce 2008 město požádalo o tři dotace na opravy komunikací, mostků a opěrné zdi u potoka. Dvě žádosti ministerstvo schválilo a proplatilo přes sedm milionů korun.

Soud měl začít v lednu, ale jeden z obžalovaných je údajně nemocný. „Znalec vypracuje posudek, zda je schopen jednání,“ podotkl soudce Jiří Bednář.

Po povodni v roce 2002...
Povodeň 2002: Úklid po ničivých záplavách objektivem Karla Pecha