Šikana, která měla skončit na magistrátu jako přestupek proti občanskému soužití, vyústila v závažný zločin vyšetřovaný zkušenými kriminalisty. Nedělní přepadení 40leté Martiny na prahu jejího bytu v problémovém věžáku za úřadem práce má nyní na starosti první oddělení obecné kriminality, které se zabývá násilnými trestnými činy.

Útvar už zahájil úkony trestního řízení, případ zatím řeší jako pokus o těžkou újmu na zdraví a porušování domovní svobody. Policie věří, že zatím neznámého pachatele dopadne a usvědčí. Případ řadí k prioritám, protože obytná zóna patří ke sledovaným sociálně vyloučeným lokalitám, kde chtějí policie a radnice zabránit eskalaci napětí.

„Situací poškozené ženy se zabýváme velmi intenzivně už od 23. srpna, kdy došlo k prvnímu incidentu,“ sdělil v pondělí 3. září Deníku zástupce šéfa mostecké policie Jindřich Bergmann.

Ulice M. G. Dobnera v Mostě s věžákem, kde někdo přepadl 40letou ženu, oběť šikany.
Šikanovaná rodina volá o pomoc. Maminku málem někdo zabil

Důvěřivou dcerku Martiny tehdy venku obtěžovali dva místní romští výrostci. Nechali ji svézt na skateboardu, ale pak za to chtěli její hodinky. Když odmítla, měla za jízdu zaplatit, a proto ji doprovodili k bytu a čekali na peníze.

U rodičů nepochodila, zamířila na policii

Když se vyděšená školačka svěřila matce, ta omladinu vykázala a šla si stěžovat rodině „kápa“. Neuspěla, a tak vše oznámila policii. Ta hned prověřovala, zda došlo k trestnému činu, k vydírání, případně loupeži. „Velice intenzivně jsme se tím zabývali. Do týdne jsme měli výslechy všech zúčastněných osob a došli jsme k závěru, že se jedná o přestupek,“ uvedl Bergmann.

Pak někdo Martině začal kreslit na dveře do bytu symboly vaginy a pod tu poslední napsal „chcípni“.

Jednání mosteckých zastupitelů. Archivní foto
Další zóny bez doplatků na bydlení v Mostě nebudou. Rozšíření neprošlo

Matka to pokaždé oznámila policii, ale protože při žádném šetření v domě nepadla zmínka o násilí, byl to opět přestupek. Bergmann se přesto mezitím setkal s primátorem Janem Paparegou a situaci společně vyhodnocovali. Primátor poté pověřil městskou policii, aby se na věžáky také více zaměřila. „Minulý týden jsem požádal i odbor sociálních věcí, aby matku se dvěma dětmi kontaktoval a pomohl jim,“ sdělil Paparega.

Navzdory úředním snahám neznámý žhář v sobotu založil oheň na rohožce před bytem dotyčné ženy a o den později Martinu na stejném místě někdo dopoledne zranil na hlavě a nohách tak, že skončila v bezvědomí a následně v nemocnici. „Chci prodat byt a odstěhovat se pryč. Jedině tak ochráním své děti,“ řekla matka Deníku.

Problémoví nájemníci z jiných měst

Kriminalisté pracují s několika vyšetřovacími verzemi, prověřují všechny okolnosti a nechali si také stáhnout záznamy z kamer, které jsou ve věžáku v přízemí a ve výtazích. Policie také přijala další bezpečnostní opatření, která z taktických důvodů nemůže konkretizovat.

Ulici s věžáky policie sleduje dlouhodobě, protože se tam do soukromých bytů stěhují problémoví nájemníci z jiných měst, kteří u starousedlíků snižují pocit bezpečí.

Janovské ghetto.
Speciální hlídky mapují problémové lokality. Sledují situaci i v Mostě