Čekalo se, že zájem určitě bude. Nakonec z toho byla obrovská senzace a návštěvnická bomba. Výstavu hliněných soch čínských vojáků Terakotové armády v Oblastním muzeu v Mostě totiž zhlédlo v průběhu pěti měsíců úctyhodných 16 500 návštěvníků.

„Když náš výběr padl na Most, tak musím konstatovat, že jsme zvolili správně,“ řekla po skončení výstavy radní Ústeckého kraje pro kulturu a památkovou péči Jitka Sachetová. Výstava se mohla uskutečnit právě díky podpoře Ústeckého kraje, který je zároveň zřizovatelem muzea, kde věrné repliky čínské císařské armády na čas našly azyl.

Výstava slavné čínské Terakotové armády
Do Mostu přivezou div Číny, terakotovou armádu

Podle Martina Burdy z pražské společnosti Govin, která výstavu zajišťuje, byl Most v pořadí čtvrtou a zatím nejdelší zastávkou Terakotové armády v Česku. Od prosince 2016 do března 2017 viděly čínské vojáky Karlovy Vary, pak byli ve Zlíně a Olomouci.

V Mostě měla výstava původně hostovat od 7. října 2017 do 7. ledna letošního roku. Nakonec ji organizátoři prodloužili do konce února. Vidělo ji přes 16 tisíc lidí, z toho 3500 seniorů a žáků škol.

Tak se figury vybalovaly a stavěly: 

Burda neskrýval z velkého zájmu radost. „Je to něco úžasného, paráda. Výstavu, která měla skončit v lednu, jsme právě kvůli tomu, že stále chodili noví a noví návštěvníci, museli prodloužit do konce února,“ řekl s tím, že součástí výstavy byly komentované prohlídky, o které byl také obrovský zájem. Původně se konaly pouze dvakrát týdně, nakonec organizátoři přidali další speciální.

Prohlídky byly zvláštní tím, že expozici z větší části nasvítil živý oheň. Podle Burdy tento efekt v lidech evokuje vstup do skutečné hrobky. „Několikrát se nám stalo, že návštěvníci si vyžádali pouze ohnivé světlo a normální ani nechtěli zapnout,“ doplnil Burda.

1. března se v Mostě uzavřela silnice na výjezdu a vjezdu u muzea.
Výjezdy a nájezdy u muzea jsou uzavřeny až do června

Řada lidí se na výstavu vracela. Zástupce Govinu se pochlubil, že jedna z návštěvnic absolvovala komentovanou prohlídku dokonce čtyřikrát.

Díky velikému zájmu v Mostě uvidí Ústecký kraj Terakotovou armádu letos ještě jednou, a to na podzim při Zahradě Čech v Litoměřicích.

Jeden z exponátů výstavy ilustruje monumentálnost terakotové armády. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Martin Divíšek

Jeden z exponátů výstavy ilustruje monumentálnost terakotové armády. Ilustrační foto: Deník/Martin Divíšek

Výstava Terakotová armáda odkazující na jedinečný monument prvního císaře dynastie Čchin ze 3. století př. n. l. představuje 64 certifikovaných soch vojáků a koní dovezených přímo z Číny. Součástí výstavy je i unikátní film. V domovině Terakotové armády poblíž čínského města Si-an se na ploše 46 kilometrů čtverečních v hrobce pod zemí nachází více než 8000 soch válečníků.

Vlakové nádraží v Mostě
Most uvažuje o autobusovém terminálu. Vznikl by u nádraží