Takhle mluvili skuteční politici na červnovém veřejném zasedání mosteckého zastupitelstva:
„Nechceme tu další lidi na dávkách!“
„Vy jste ty byty prodali těm cikánům!“
„Cikáni jsou vaši hlavní voliči, v Chanově jste si od nich kupovali hlasy, takže nebrojte proti nim!“
„Bohužel, my tady s cikánama žijeme. Všichni dobře víme, co dokážou udělat. Pojďme na to reagovat, pojďme do toho říznout a udělat to opatření!“
„Odpusťme si xenofobní výroky, nejsou to jen Romové, i když možná větší část.“
„Čím tvrdší slova budou, tím víc lidí probudíte. Slovo cigán je strašně nepříjemný.“

Natáčení filmu Jojo Rabbit v centru Žatce
Hákové kříže, vojáci. V Žatci teď natáčí Hollywood

A takhle mluví „bílí“ a „černí“ hrdinové v novém komediálním seriálu Most!, jehož první dva díly promítala v předpremiéře Česká televize v kině Kosmos pozvaným hostům:
„V mojí hospodě se nějaká černá huba nebude usmívat na moji servírku!“
„On není rasista, on je jenom debil!“
„Škoda, že ses nenechal předělat na cigoše.“
„Ty musíš do televize jít, Luďku, a naprosto seriózně promluvit o tom, co tady z toho cikáni dělaj.“ „Bude prdel!“
„Ty jsi křižák, Luďku, vedeš tady za nás za všechny svatou válku!“
„Chanov není Jeruzalém!“
„Vždycky Most!“

Osmidílný seriál doprovázený laskavým sloganem Mají se rádi, ale ještě o tom nevědí, se loni natáčel v Mostě a nezvykle autenticky odhaluje lidské strachy a fobie ve skutečném maloměstě. Romovi Zdeňku Godlovi, který hraje v seriálu jednu z hlavních rolí, se seriál líbí a rasistické narážky v dialozích mu nevadí. „Je to úplně v pohodě, je to přece komedie,“ řekl. Diváci v kině křičeli smíchy. „Paráda!“ zvolala jedna seniorka.

Za novátorskou provokující komedií, která zřejmě vyvolá pozdvižení i protichůdné reakce, stojí úspěšní tvůrci Petr Kolečko a Jan Prušinovský (Okresní přebor, Trpaslík). „Hlavní linkou seriálu je hra s rasovou otázkou a předsudky, které se vyhrocují ke zvratu,“ sdělil scénárista Petr Kolečko, který má k Mostu osobní vztah. Scénář byl jemnější, ale s realizací nabralo dílo na agresivitě. „Z určitého pohledu je to možná asi náš nejlepší seriál,“ dodal Kolečko.

Pro režiséra Jana Prušinovského to bylo jedno z nejhezčích natáčení. „Fakt se mi tu líbilo. Mám rád atmosféru takových měst a z Mostu necítím zmar. Lidi se tu umějí smát a bavit se spolu,“ uvedl. Ocenil nadšení komparzu, vstřícnost města a pomoc řady lidí.

Snímky z připravovaného filmu Poslouchej.
FOTO: Na Chomutovsku filmaři natáčejí záběry pro nový thriller

Kdy ČT seriál odvysílá, ještě nezveřejnila. Primátor Jan Paparega první díly v předpremiéře neviděl. Pověst kontroverzního díla, které ukazuje Most v nedbalkách, ho nechává klidným. „Beru to jako humoristický seriál,“ řekl primátor. Město, kterému se v titulcích děkuje, tušilo, do čeho jde.

Zastupitelstvo navíc ukázalo, že mu je téma xenofobie blízké. „Tohle by na zasedání zaznívat nemělo,“ poznamenal k červnové diskuzi politiků zastupitel Jiří Nedvěd.