„V poslední době dochází častěji k otravám a úmrtím psů. Případy jsou hlášeny nejen v Praze, ale i po celé republice," varovala Michaela Zemánková z neziskové organizace Dogpoint, která se věnuje problematice opuštěných psů.

V tomto období se případy otrav vyskytují častěji než obvykle. Jen za únor upozornili občané na devět otrav psů v Praze. V jednom případě byla potvrzena otrava nebezpečným karbofuranem. Ten zabíjel před rokem na Litoměřicku. Hlášené otravy se týkají i Ústecka. Návnadu s nezjištěným jedem našli u České Lípy.

Jediné nahlášení může pomoci

V litoměřickém regionu doposud žádný případ hlášený nebyl. „I přesto je potřeba říci, aby byli pejskaři při venčení obezřetní a kdykoli narazí na podezřelou návnadu, nebo se jejich psi stanou obětmi, neprodleně vše nahlásili," upozornila Zemánková. Právě takovým způsobem lze ostatní varovat. „Jedině nahlášení může dopomoci k dopadení pachatele," doplnila litoměřická policejní mluvčí Pavla Kofrová.

Na Litoměřicku docházelo k sérii otrav přesně před rokem. Úmrtí psů měl na svědomí právě nervový jed karbofuran. Ten způsobuje bolestivou smrt. „Postižený živočich či člověk postupně, podle dávky rychle či pomalu, ochrne a umírá za plného vědomí na ochrnutí dýchacího svalstva. Udusí se za plného vědomí," uvedl odborník na jed karbofuran Zdeněk Vermouzek. Celkem bylo za únor a březen minulého roku otráveno devět psů. „Pachatele se dostihnout nepodařilo. Případ je odložen," uvedla mluvčí Policie ČR Kofrová.

Zakázaná látka

Jed karbofuran je přitom v České republice již několik let zakázaný. Každý, kdo jej přechovává, se tak dopouští trestného činu přechovávání omamných a psychotropních látek a jedů. „Za tento trestný čin hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let," informovala mluvčí litoměřické policie Kofrová.

Připomeňte si: Psy zabíjí karbofuran. Rychle usmrtí i člověka