Nedávno přijala roli matky třináctiletého školáka Jakuba v druhém celovečerním snímku režiséra Jakuba Šmída. Ve filmu Na krátko, který vznikal v Ústí a také v Děčíně a premiéru má mít letos na podzim, má asi šestnáct natáčecích dní. „Je to intenzivní, ale neváhala jsem, zda roli vezmu," říká Petra Špalková. O natáčení čtěte: Školáci z Mírové hrají v novém českém filmu sami sebe

Bylo zajímavé hrát matku, která školákovi lže o jeho otci a ono se to provalí?

Ano, ta role je pro mě velmi zajímavá. Mně už se líbila povídka Zmizet od Petry Soukupové, která nabízí zajímavý vhled do všech těch postav. Není to psané úhlem cítění a vidění jedné postavy, čtenář má v tu chvíli možnost vcítit se do všech postav.

A jak se vám to daří v té filmové podobě?

Tak to teprve uvidíme. Ale postava je to krásná, protože je složitá a vystavená je na velice těžké životní situaci. A mně se to samozřejmě dobře hraje, protože to je dramatický už samo o sobě.

Jak dramatické scény jste v Ústí točila?

V den rozhovoru spíš ty méně dramatické, i když se dozvím spoustu nepříjemností. Tady vlastně nejsou konfliktní scény, ale těch jsme si už užili a ještě užijeme. V pondělí si tady v Ústí užijeme velkou hádku se synem před školou.

Zdroj: Deník/Radek Strnad

Jste sama matka. Jak se vám v roli vychází s klukem, který je trochu problematický?

Nevím, jestli si ta maminka takhle po nocích klade vinu, protože ona spíš nestíhá a dobíhá. Dostihly ji nějaké staré lži a nevím, jestli ten kluk je problémový. Má spíš problémové období. Moje děti naštěstí pubertu ještě nemají, i když její zárodky člověk už tuší, jsou to silné osobnosti. Ale zatím jsem těchto konfliktů ušetřena.

Bavila jste se o své roli s autorkou scénáře? Zajímaly vás motivace matky?

Bavila. Byla na čtených zkouškách, kde probíhaly otevřené rozhovory nad naším filmem. Motivace ale už znám z povídky, která je dost důkladně napsaná.

Takže jste neváhala, zda roli vzít?

Určitě ne, Petra je pro mě hodně zajímavá autorka. Četla jsem od ní ještě knížku Pod sněhem a K moři.

Co pro vás reprezentuje toto natáčení?

Mám asi 16 natáčecích dní, je to intenzivní ale dobré. Párkrát jsme vymrzli, ale produkce na nás byla hodná. Máme vyhřívaný karavan.

Pro vašeho filmového syna je to první role. Je to znát?

Není, s Jindrou se mi hraje dobře. Je statečný, ochotný a má velkou výdrž. Až ho obdivuju, co všechno snese.

A točení se zvířaty, ve filmu konkrétně se psem, je pro vás běžné?

Vlastně ano, ve Zdivočelé zemi jsem si s nimi dost užila. A doma mám psa. Ten, se kterým tu točíme, voříšek, je fajn, ale někdy je taky nezbeda.

Který film v kinech s vámi právě běží a který se tam brzo dostane?

Teď budu mít 21. února, v den mých narozenin, premiéru filmu Bohdana Slámy Bába z ledu se Zuzkou Krönerovou v hlavní roli. Tak tam hraju její snachu. Více o filmu: Do kin míří film Bába z ledu: hraje v něm Pavel Nový i Lucie Leišová

A co vaše další aktivity?

Měla jsem v říjnu naposledy premiéru a teď si dávám chviličku volna. Protože ještě učím na škole a celkem dost točím a hraju, tak abych to zvládla v kombinaci s těmi malými dětmi, u kterých mám touhu být. A to tak, aby to mělo nějaký zdravý rytmus, abych nebyla vyřízená a měla na ně klid.

A kdy zase naskočíte do toho rychlíku?

No, já v něm vlastně pořád jsem, teď mám takových patnáct představení do měsíce. Do toho mám natáčecí dny a navíc ještě učím ve škole. Zabere to dost času.

A kde hrajete?

Dozkoušela jsem britskou konverzační komedii, která se jmenuje Chvilková slabost. Hrajeme ji v Divadle v Rytířský s Davidem Matáskem a se Sandrou Černadrinskou. Jinak hraji s divadlem Verze představení Úpa musí pryč a Jméno a ještě v divadle Palace a v Rokoku pohostinsky.

Čtěte také: Ústecký kraj stále láká filmaře. Točí se i na Ústecku

Interiéry divadla nemuseli filmaři ani upravovat

Filmaři se vrátili do Ústí. Natáčejí kriminální seriál