I když na sociální služby půjde letos v Ústeckém kraji více než 1,46 miliardy korun, jejich poskytovatelům bude chybět zhruba 400 milionů korun. Kraj původně žádal Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR o téměř 2,1 miliardy korun. Provozovatelé služeb jsou s tím smířeni.

Náměstek hejtmana Ústeckého kraje Martin Klika potvrdil, že kvůli chybějícím financím bude kraj nucen po rozhodnutí zastupitelů smlouvy s jednotlivými poskytovateli ponížit. „Kraj obdržel 180 žádostí na 528 sociálních služeb, z nichž podpoříme všechny kromě čtyř, ale ponížíme žádané částky. I proto potřebujeme zakonzervovat základní síť sociálních služeb, protože peněz na tyto účely určitě v dalších letech přibývat nebude,“ uvedl Klika.

NENÍ TO PŘEKVAPENÍ

Pro provozovatele sociálních služeb nejde o překvapení. „Jde o situaci, která se opakuje každý rok. Požadavky organizací jsou prostě vyšší než možnosti státního rozpočtu. Organizace proto někdy musí zvážit případná úsporná opatření, i když v otázce mzdových nákladů nám kraj vychází vstříc,“ připomněl Pavol Dobiš, šéf Domovů pro osoby se zdravotním postižením v Ústí nad Labem.

Masarykova nemocnice, ilustrační foto.
Zákaz návštěv! Nemocnice uzavřely oddělení kvůli nakažlivým onemocněním

Nabídky sociálních služeb by se ale případný nedostatek peněz podle jeho slov neměl dotýkat. „Nedostatek prostředků souvisí i se snahou státu postupně narovnávat mzdové náklady s ostatními zeměmi EU a přidat lidem pracujícím v sociálních službách,“ doplnil Pavol Dobiš.

CHYBÍ DVĚ PROCENTA

Výpadek je způsoben podle Martina Kliky i tím, že vláda schválila sedmiprocentní navýšení, ale poskytovatelé mají v žádostech pouze pětiprocentní navýšení. „Tím pádem dvě procenta na mzdy sociálních pracovníků chybí. Jde rovněž o vyšší provozní náklady. Společně s Asociací krajů ale chceme jednat o dofinancování sociálních služeb s ministerstvy financí a sociálních věcí,“ dodal radní Klika.

Tomáš Prchal