„Je to místo stavebně komplikované, kde se potok vlévá do Labe, musí se udělat přeložka kanalizace, proto jsou náklady tak vysoké,“ uvedl radní Jiří Řehák. Úsek Nučnice – Okna je poslední investiční akcí Ústeckého kraje na cyklostezce, která měří od hranice s Německem po hranici se Středočeským krajem 96 kilometrů.

V celém úseku je navržena výhybna, která bude sloužit i pro otáčení vozidel, dopravujících mobilní povodňové zábrany. Vedle mostu přes potok projekt zahrnuje stavbu odpočívky s přístřeškem včetně vybavení pro cyklisty a malé odpočívky na trávě. V plánu je také vybavení parkoviště u přívozu v Nučnicích či výsadba sedmnácti vzrostlých okrasných stromů. „Pak už může kraj Labskou stezku nabízet jako hotový turistický produkt,“ konstatoval Řehák.

Vítězové dostali diplomy a věcné ceny.
Žáci vědí, jak se bezpečně chovat na internetu. Získali za to ceny

Po silnici II. třídy budou muset i nadále cyklisté, kteří vyjedou ze Svádova za Ústím nad Labem. „Bohužel tam je problém ve vlastnictví pozemků. S investicemi na stezce tak kraj posledním úsekem na Litoměřicku končí,“ uvedl Řehák.

Naposledy dokončili stavbaři v roce 2020 na Litoměřicku trasu Třeboutice-Křešice-Nučnice a Račice-Hněvice. Za deset let kraj investoval do Labské stezky více než 400 milionů korun, jednotlivé úseky spolufinancoval z dotací z ROP Severozápad, IROP a Státního fondu dopravní infrastruktury.

Další zajímavosti z Ústeckého kraje najdete na stránkách Ústeckého kraje www.kr-ustecky.cz a na jeho facebookovém profilu.