Chtěli byste pozorovat Slunce pomocí astronomického dalekohledu? Příležitost máte už zítra, v sobotu 22. dubna, od 9 do 17 hodin u Hvězdářské věže vedle chomutovské knihovny, kde pořádají astronomové setkání u příležitosti stého výročí založení České astronomické společnosti. Podmínkou je jen vhodné počasí.

„Pozorování doplníme přednáškou a prezentací o Slunci a jarních souhvězdích. Poprvé se na přednášku sejdeme ve 12.15 hodin, poté budeme pokračovat pozorováním Slunce," nastínil program Jaroslav Landa, který patří mezi chomutovské astronomy. Odpolední přednáška začíná ve 14.15 hodin.

Pohlédnou na souhvězdí i Jupiter

Pokud bude počasí přát, od 21 hodin se pozorování přesune pod širou hvězdnou oblohu. „V praxi ukážeme souhvězdí jarní oblohy a podíváme se společně na největší planetu sluneční soustavy – Jupiter a jeho čtyři největší měsíce: Kalisto, Ganyméd, Io a Europa. Možná uvidíme i pár meteoritů, protože v noci ze soboty na neděli bude vrcholit meteorický roj Lyrid," lákají astronomové. Podobných akcí chtějí uspořádat víc, aby lidé měli více možností jak využít volný čas ve městě.