První případ prasečí chřipky se vyskytl na Litoměřicku. Deníku to v pondělí 7. ledna potvrdila vedoucí pracovnice Územního oddělení Krajské hygienické stanice Litoměřice Ladislava Matějíčková. „Výskyt prasečí chřipky mohu potvrdit. Pacient je v současnosti hospitalizován na infekčním oddělení Masarykovy nemocnice Ústí nad Labem," sdělila Matějíčková.

„Jde o muže s nákazou virem A/H1N1. Jeho stav je komplikovaný zápalem plic," informoval ředitel Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Josef Trmal. Ten ještě doplnil, že jde o kuřáka s nadváhou. A právě to jsou předpoklady, které mohou nákaze prasečí chřipky napomoci. „Spolu s prasečí chřipkou může mít kouření fatální následky. Ohroženi jsou také lidé se srdečním onemocněním, lidé užívající kortikoidy či gravidní ženy," dodal Josef Trmal.

Podle informací Deníku má jít o osmapadesátiletého podnikatele z Litoměřic. Do nemocnice byl převezen v pátek. Vyšetření už údajně podstoupila i rodina muže. „Pacient se nachází se na jednotce intenzivní péče infekčního oddělení. Jeho stav je vážný. Jde o rizikového pacienta," sdělil Jiří Vondra, mluvčí Krajské zdravotní. Podle jeho slov se může prasečí chřipka vyskytovat ve vyšších počtech. Mnohdy ji však nemocní nezaznamenají. Má totiž podobný průběh jako „běžná" chřipka.

Chřipku byste neměli přecházet

Prasečí chřipku odhalí až virologické vyšetření. „Nejde o počty nemocných, ale o to, jak závažný je průběh onemocnění. Problém je, že nemocní chřipku mnohdy přecházejí. Ať už k tomu mají jakékoliv důvody, neměli by to dělat. Prasečí chřipka se totiž přenáší vzduchem, kapénkovou infekcí. Není proto těžké se nakazit. Nemocní by se měli nejprve skutečně vyléčit. Nejenže chřipku dále přenášejí, prasečí chřipka může navíc vážně poškodit orgány, které napadá," vysvětlil Trmal.

Obecným trendem je zvýšení počtu výskytu prasečí chřipky právě po svátcích. I tento rok počet zaznamenaných případů stoupá. Je však stále pod hodnotami epidemie. V posledních dnech se objevily čtyři případy v Praze. Jeden je hlášen také z Třebíče. Několik případů bylo zaznamenáno v Polsku u hranic s Českou republikou.

Jak se chránit?
Myjte si často ruce (a neoplachujte je pouze pod tekoucí vodou - myjte je důkladně po 20 sekund). Pokuste se zůstat v obecně dobrém zdravotním stavu. Dopřejte si dostatek spánku, buďte fyzicky aktivní, zvládejte svůj stres, pijte dostatek tekutin a jezte výživné potraviny.

Pokuste se nedotýkat ploch, které mohou být znečištěné virem chřipky. Nedotýkejte se očí, nosu a úst; choroboplodné organismy se šíří touto cestou. Vyhněte se blízkému kontaktu s nemocnými osobami, davovým akcím a shromážděním.

Jak ji poznat?
Příznaky chřipky A(H1N1) u člověka jsou obvykle podobné normálním příznakům lidské sezónní chřipky: horečka/zimnice, respirační příznaky / dýchací potíže, jako je kašel nebo rýma, bolení v krku.

Možné další příznaky: bolesti těla (zejména bolest svalů), bolest hlavy, třes, únava, zvracení nebo průjem (není typické pro chřipku, ale bylo hlášeno u některých z posledních případů nové chřipky)

Prasečí chřipka
Prasečí chřipka (nebo také mexická chřipka, nová chřipka či chřipka A/H1N1) napadající lidi se objevila v Mexiku v březnu roku 2009. Jedná se o respirační onemocnění způsobené chřipkovým virem kmene A/H1N1. Virus obsahuje geny lidské, ptačí a prasečí chřipky.

První případy nemoci byly hlášeny 18. března 2009. Onemocnělo několik stovek lidí ve třech oblastech Mexika a sedm občanů Spojených států amerických. Původně prasečí chřipkové onemocnění je přenosné na člověka a v dalších případech byl prokázán i přenos mezi lidmi.