Do výroby roušek se tu pustily dvě zdravotní sestry. „Máme to štěstí, že naše dvě sestry jsou původním povoláním dámské krejčové, což se dnes hodí. Ušily už přes dvě stě roušek a pokračují dál,“ říká mluvčí společnosti Lucie Kocourková.

„První stovku roušek ušily za jeden den, abychom mohly dát každému pacientovi jednu roušku na dialýzu,“ dodává. Ochranné pomůcky se pak rozhodly šít i pro ostatní kolegy z řad sester, lékárníků a řidičů sanitek, kteří vozí do centra pacienty. „Roušky šily o svém volnu a po večerech,“ doplňuje mluvčí společnosti.

Pomoc kolegům vnímají sestry jako samozřejmost. „Všichni táhneme za jeden provaz, musíme si pomáhat, kde to jde. Roušky šijeme dál, povídáme si hodně s našimi pacienty a bereme život takový, jaký je,“ poznamenává s úsměvem vedoucí sestra Olga Roučková.

Letní lounské vábení odstartovalo.
Vábení letos nebude. Až to situace dovolí, přichystají Louny skromnější akci

Sestrám v rychlé práci pomohlo to, že na začátku neměly problém sehnat materiál. Sahaly do starých zásob. „Při vyklízení starého střediska jsme schovaly ložní prádlo, které se dnes už nepoužívá. Z něj jsme všechny roušky našily,“ přibližuje Roučková.

Zajistit roušky pro pacienty dialyzačního střediska je nezbytné. Nemocní podstupující tuto léčbu se léčí často s dalšími onemocněními, většinou s cukrovkou či onemocněním srdce. Průměrný věk pacientů se pak pohybuje okolo sedmdesáti let. „Organismus těchto lidí je oslaben z celé řady příčin, a je proto také náchylnější k infekčním onemocněním,“ zdůrazňuje nefrolog společnosti Vladimír Vojanec.

Nákaza Covid-19 může být pro pacienty dialýzy fatální. „Roušky dostávají vždy při příchodu na dialyzační středisko. Zamezujeme tak riziku, že by pacienti na středisko přinesli potenciálně kontaminovanou roušku zvenku,“ vysvětluje smysl ochranných opatření vedoucí sestra teplického zařízení. „Snažíme se je chránit všemi možnostmi,“ říká.

Srdce pro zdravotníky svítí v okněZdroj: archiv skupiny Skupina B. Braun CZ/SK

Srdce pro zdravotníky svítí v okně.  Foto: archiv skupiny Skupina B. Braun CZ/SK

Zdravotníci se pohybují v ochranných pláštích a štítech. Před i po každém kontaktu s pacientem si sestry musí mýt a dezinfikovat ruce. Dezinfikovat se musí také veškeré přístroje a vybavení. „Po každém použití se dezinfikují například manžety tlakoměrů, dialyzační přístroje a dialyzační křesla. Pečlivě se také provádí čištění povrchů,“ vyjmenovává Kocourková.

Provoz nepřeruší

Dialýza patří k lékařským zařízením, kde omezit provoz a šetřit síly i nedostatek ochranných pomůcek, jako se to děje třeba v ordinacích diabetologů či ortopedů, je téměř nemožné. „Omezili jsme nefrologickou poradnu, kam chodí na kontroly pacienti před zařazením do dialyzačního programu a pacienti po transplantaci. Dialyzační ošetření se ale omezit nedá, protože bez dialýzy mohou pacienti dobře prosperovat jen několik dní,“ dodává vedoucí sestra Olga Roučková.

Koronavirus lidi zavedl i na méně známá místa v regionu