Hrajete ve svých rádiích Helenu Vondráčkovou?
Zcela určitě, nejvíce na rádiu Blaník, je to Zlatá slavice. Také ji zveme na naše koncerty a festivaly.

Platí vám umělci, nebo spíše vydavatelé, za to, že jim pouštíte hudbu?
Určitě ne, a naopak my platíme umělcům přes poplatky OSE a Intergramu za autorská práva.

Takže neexistuje žádná tlačenice ze strany manažerů umělců, kteří by chtěli prosadit svého zpěváka do vysílání?
Možná to tak fungovalo z počátku 90. let po revoluci, kdy rádio bylo jedinou cestou, jak hudbu dostat pořádně mezi lidi. Dnes těch kanálů je víc internet atd. a my se snažíme pouštět hudbu, jakou si přejí naši posluchači, nikoliv manažeři hudebních skupin.

Karikatura: Štěpán Ryska.

Na jaké pozici jste v rádiu začínal?
V roce 2011 jsem začal v rádiích dělat regionálního finančního ředitele, po pár měsících jsem přešel na obchod. Dnes jsem regionální ředitel a tato funkce zastřešuje obchod i finance. Také zodpovídám za promo rádia a současně i program. Naštěstí mám kolem sebe výborné lidi, jako například programového ředitele Pavla Hájka, který v rádiu už dělá kolem dvaceti let a je velkým programovým odborníkem.

Toho tenkrát v rádiu North music postřelila ta šílená paní, že?
Ano, to je on. Byla to velmi nešťastná událost, která v tu dobu hodně poznamenala dění v rádiu a nejvíce samozřejmě Pavla Hájka. Jsem rád, že i přes tuto hroznou událost mám Pavla ve svém týmu a že se mu daří i v jeho osobním životě vloni se mu narodila dvojčata.

Kdo vlastní skupinu Media marketing services (MMS), která regionální rádia provozuje?
Je to součást holdingu Media Bohemia, což je největší ryze česká mediální skupina. Kromě rozhlasových stanic vlastní internetová média nebo zážitkovou a cestovní agenturu.

Kolik rádií máte nyní na severu Čech pod svým vedením?
Celkem to je sedm stanic. Fajn North music, Fajn rádio Agara, Hitrádio FM, rádio Blaník sever a Hitrádio FM Crystal. Nyní vysíláme i v Libereckém kraji, takže tam je také rádio Blaník a rádio Hitrádio FM Liberec a Jablonec.

Jak se tato rádia od sebe liší?
Play list, tedy pořadí písní, je v rámci jedné značky (tedy Hit, Fajn a Blaník) všude úplně stejný. Liší se zprávy, reklama, počasí, doprava, kulturní tipy, soutěže, regionální programové prvky atd.

Štěpán Ryska.

Jak byste popsal ty jednotlivé stanice vašich rádií?
Fajn rádio je dynamické rádio, které hraje ty nejnovější hity. Vytváříme hity, nasazujeme novinky. Posluchačům je většinou od 15 do 35 let. Hit rádio je pro rodiny s dětmi. Je to rádio pro lepší náladu, hrajeme hity a věkový průměr posluchačů je od 25 do 45 let. Chtějí se i něco dozvědět z regionu, politiky a světa show byznysu. Rádio Blaník vzniklo kolem roku 1997, založil ho Petr Dvořák, nynější ředitel České televize. Tam se hrají většinou české pohodové písničky, snažíme se dávat jen pozitivní zprávy. Posluchač je někde mezi 35 až 60 lety. S tímto rádiem jezdíme i na letní slavnosti a také akce v malých vesničkách.

Vaše stanice jsou spíše hudební než zpravodajské. Písnička je asi velké lákadlo, že?
Všichni chtějí slyšet svůj hit. Rádio je obchod s lidskou nostalgií, protože lidé chtějí slyšet své oblíbené písničky a při tom vzpomínají na věci, které se mu u těchto skladeb staly nebo kde co prožil. Musíme se s posluchačem naladit na stejnou emocionální vlnu.

Existují ještě nějaká regionální rádia, která by vaší skupině nepatřila?
To je dobrá otázka. Například přežívá silné rádio Contact Liberec nebo rádio Černá hora. Jinak už těchto rádií moc není, krize a globalizace je semlela. Majitelé je prodávali, nebo zanikla. Ovšem dnes mají regionální rádia opět budoucnost.

Po převzetí těchto rádií jste museli snižovat počet zaměstnanců. O kolik to až bylo?
Už jen já zastávám tři funkce v jednom (smích). Dřív třeba rádio dělalo kolem 35 lidí + obchod, dnes to je o třetinu méně. Náklady na personál jsme museli hodně snížit, jinak bychom zanikli. Byl to bohužel jeden z mých prvních úkolů po nástupu do funkce.

Jaké z vašich rádií je nejposlouchanější?
V Ústeckém kraji je nejposlouchanější Blaník, který má čtvrt milionu posluchačů týdně a nejsou pro něj konkurencí ani celoplošná rádia. Například přímo v Ústí je nejposlouchanější Fajn rádio North Music, které si tu vybudovalo silnou pozici. Na Českolipsku a Šluknovském výběžku je silné Hitrádio FM Crystal, na Mostecku zase Hitrádio FM.

Kterého moderátora máte nejraději?
Poslouchám všechna tři naše rádia. Pouštím si nejvíce North music, kde se mi líbí hlavně program. Co se týká písniček, tak tam už jsem starší a patřím spíš do té skupiny, pro kterou hrají Hit rádia. Ráno poslouchám ranní show Kamila Bílského s Markem Leštinou, kteří jsou stará sehraná dvojice a přešli z Fajn rádia do Hit rádia. Ráno ještě poslouchám ranní mejdan na Fajn rádiu North music dvojici Kazma, Bruno. Po obědě přecházím na pohodový Blaník, kde zjišťuji vytíženost reklamních bloků a celkový program. Také poslouchám i konkurenci kvůli celkovému přehledu

Už jste někdy zavolal moderátorovi, co to tam vyvádí?
Moderátorovi ne, ale programovému řediteli občas ano (smích).

Vy byste si troufl moderovat nějaký pořad?Štěpán Ryska.
Popravdě, netroufl. Moderátoři se většinou rekrutují z dýdžejů nebo moderátorů akcí. Já jsem přeci jenom vystudovaný ekonom, nejsem nějaký řečník a v rádiu máme lepší specialisty. Vyzkoušel jsem si to jen do zdi, ne na živo. Moc mi to nešlo…

Jak se díváte na dvě kauzy, které se nyní ve světě rádií odehrály? Po telefonátu australských moderátorů se zabila jedna ze sestřiček z anglické nemocnice, nebo na to, jak si slovenský moderátor vystřelil z prezidenta Václava Klause.
Sledoval jsem to bedlivě, pro ta rádia to jsou nešťastné okamžiky, ale je to spíš výsledek nedůsledné kontroly v nemocnici, respektive na Pražském hradě. Není chybou moderátorů, že je přepojili přímo až k prezidentovi. Rádio je show, posluchači se chtějí bavit, je to o emocích. Nemyslím si, že by něco bylo původně míněno špatně.

Dal jste nějaký pokyn, který by moderátorům podobné kousky zakazoval?
My žádný takový podobný program nemáme, jen na North music si děláme srandu z lidí se showbyznysu.

Máte interní seznam sprostých slov, která se u vás v rádiu nesmějí používat? Narážím na film Soukromé neřesti o známém americkém moderátorovi Howardu Sternovi, kterému v NBC dali seznam vulgárních slov, která nesmí při vysílání říkat.
Nic takového nemáme, je to na moderátorech a o cílové skupině. Ve Fajnu se něco skousne, protože se to vysílá pro mladé moderátoři se snaží mluvit sexy, cool a trendy (smích). Jinak nás hlídá Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Sebemenší odchýlení rada hned řeší, protože konkurence nebo posluchači to hned nahlásí.

Jak je těžké shánět do rádia peníze za inzerci? Přece jen to je váš jediný příjem, všichni posloucháme vaše rádia zdarma.
Je to čím dál tím těžší, na druhou stranu rádio mají lidé rádi. Rozhlasová reklama je nejméně agresivní a je vnímána pozitivně. Rádio se poslouchá po celý den, je to přednákupní médium. Je to divadlo v hlavě. Denně si poslechne rádio 70 % lidí a poslouchá ho až pět hodin. Není těžké sehnat klienty, je ale těžké sehnat kvalitní lidi, kteří ty klienty seženou. Obchodní zástupce sháním nepřetržitě.

V Ústí pořádáte festival Labské léto, že? Bude i letos?
Ano, letos už budeme 31. srpna dělat jedenáctý ročník a má to velkou historii. Letos máme potvrzené No Name a Miro Žbirku, Kristýnu, Xindla X, Debbie. Je to festival pro celou rodinu a moc se na to těšíme.

Poslední otázka, jak vidíte budoucnost regionálních rádií?
Dívám se do budoucna s velkými obavami, neboť když se podíváte na zavírání regionálních televizí, konec regionálních týdeníků atd., vidím budoucnost velmi složitě. V souvislosti s našimi četnými aktivitami v regionu nás mrzí, že nenacházíme alespoň částečnou podporu a porozumění u orgánů města, zatímco jiní jsou pravidelnými příjemci těchto dotací. Souvisí to s kulturním děním v Ústí obecně, kde kulturu dělá pár nadšenců. Ve srovnání s jinými krajskými městy jako je Liberec, Hradec či Budějovice je Ústí hodně pozadu. Místo toho, aby se magistrát staral o podporu regionálních firem, které se snaží namísto města podporovat kulturní a regionální povědomí Ústečanů, podporuje neustále nesmyslné projekty uměle vytvořených spřátelených subjektů. Obávám se, že za rok až dva bude jedinou zábavou Ústečanů lanovka do hotelu.

Jak ho vidím já: Politologie nebyla moc praktická

Otážky šéfredaktoraRozhovor se Štěpánem Ryskou jsme dělali v jeho kanceláři ve Stroupežnického ulici. Na stěně měl velkou hifi soupravu, ze které hrálo rádio. Jak jinak, než ústecký Fajn North music.

Když mi vyprávěl, jakými školami prošel, nechápal jsem ty skoky. Hotelovka, politologie a nakonec zemědělská univerzita.

„Chtěl jsem dělat hotelovou školu, protože to byl prestižní obor v Teplicích s výukou jazyků. Ale zajímala mě politologie, média, prostě humanitní vědy. Po bakalářském studiu jsem zjistil, že ten obor není až tak praktický. Poté jsem nastoupil jako ekonom do jedné firmy v Praze, a proto jsem si dodělal inženýrské vzdělání," vysvětlil mi sympatický mladý muž.

ŠTĚPÁN RYSKA

Narodil se 25. května 1979 v Ústí nad LabemKarikatura: Štěpán Ryska.

Vyrůstal v Tisé, kde měli jeho rodiče chalupu. S tím souvisí jeho koníčky, rád leze po skalách, lyžuje a jezdí na kole.

Základní školu navštěvoval na Skřivánku ZŠ Elišky Krásnohorské. Pak studoval v Teplicích hotelovou školu, následovalo tříleté bakalářské studium politologie na UJEP a inženýrské studium dokončil v Praze na zemědělské univerzitě.

Také pracoval v potravinovém řetězci, což byla velká škola. „Byla to tvrdá práce, neexistovala pracovní doba. Měl jsem na starosti několik provozoven v Praze, poté jsem se vrátil do Ústí a začal pracovat v rádiu."

Od roku 2011 pracuje v regionálních rádiích a v současnosti je ředitelem sítí rádií Fajn, Hit a Blaník na severu Čech.