Za turisticky atraktivními místy nemusíte do sousedního Saska jezdit daleko. Z Brandova na Mostecku je na státní hranici se Spolkovou republikou Německo jen půldruhého kilometru. Před Načetínským potokem zaparkujete, přejdete mostek do Německa a po nějakých sto padesáti metrech jste u cíle.

Je jím Saigerhütte Saigerova huť, rekonstruovaný historicko-průmyslový komplex na okraji krušnohorského Olbernhau. Saigerhütte byla založena v roce 1537 a za své jméno vděčí postupu při odstříbrňování surové mědi, německy „Saiger" Huť se rozrostla v jednu z nevýznamnějších saských důlních továren, zároveň byla centrem zpracování mědi v Sasku.

Komplex zahrnoval čtyři hamry a první válcovna pracovala od roku 1847. Šlo vlastně o uzavřenou průmyslovou obec obsahující přes dvacet historických zařízení, která byla obehnána obrannou zdí proto má i současná Saigerhütte dvě vstupní brány, z nichž jedna je nasměrována na centrum Olbernhau.

Uprostřed areálu najdete rekonstrukci stavebního souboru podle nejstaršího dosud známého situačního plánu z let 1696 a 1697. Všechny nezastřešené budovy jsou bývalé výrobní prostory s množstvím různých tavicích pecí, nístějí a dalších technických zařízení.

Největším tahákem je starý měděný hamr, kde nejen uslyšíte český výklad o technologii zdejší výroby a parametrech zařízení, ale kovářský čeledín vám předvede v akci šest metráků vážící široké kladivo.

V Saigerhütte také uvidíte, jak vypadala škola pro děti hutníků, dělnický obytný dům poskytuje informace o životě dělníků v hutích a muzeum přibližuje vše podstatné o několik století starém metalurgickém provozu.

Jestli vás tato malá pohlednice ze saského Krušnohoří zaujala, pro výlet do Olbernhau si vyberte nejlépe nějaký termín v době adventu, kdy se v Olbernhau konají od 30. listopadu do 15. prosince vánoční trhy. V Saigerhütte však tradiční dřevěné hračky, voskové svíčky i nejrůznější bylinné nápoje můžete obdivovat i zakoupit během celého roku. Více se můžete dozvědět na www.olbernhau.de.