"Mě nefoťte, mám beďara!" zvolá volička. "Hotovson!" prohlásí další, když vhodí hlasovací lístek do urny. Ve volební místnosti není pochyb o tom, že teď volí své politiky studenti. Lépe řečeno, teprve se to učí a jejich hlas zatím neplatí.

Na pěti středních školách na Mostecku proběhly v úterý 3. a ve středu 4. října Studentské volby. Volit skutečné strany do sněmovny parlamentu mohli žáci starší patnácti let. Cílem neoficiálních voleb „nanečisto“ je seznámit mládež s volebním systémem v ČR a probudit v ní zájem o veřejné dění. 

Prezident Miloš Zeman v Mostě.
OBRAZEM: Důchodci v Mostě vítali prezidenta Zemana potleskem

Například v Soukromé hotelové škole Bukaschool v Mostě odvolilo ve středu na 150 žáků. „Chceme, aby mladí lidé věděli, že volby jsou důležitou součástí občanského života,“ sdělil Deníku pedagog Karel Singer.

Studentské volby do sněmovny v roce 2013 vyhrála TOP 09, druhá byla Česká pirátská strana a třetí ANO. Podrobné výsledky najdete ZDE.

Škola pořádá studentské volby pravidelně už řadu let. Studenti tak poznali volby krajské, parlamentní i prezidentské, které si opět vyzkouší v příštím roce. Projekt také doplňuje výuku základů společenských věd či ekonomie, kde se probírají volební systémy. Ve škole si mládež zkouší vše naživo a se vším všudy, s identifikací před volební komisí, s vyplněním hlasovacího lístku, s odvolením a se sčítáním hlasů.

„Žáci jsou někdy zaskočeni, když najednou vidí tu oficialitu. A my jim chceme právě ukázat, že voleb se nemusejí bát,“ uvedl Singer.

Podle něj nelze jednoznačně určit dlouhodobý trend, zda studenti celkově inklinují k pravici, levici, populismu či k nějaké alternativě. „Všechny volby jsou pro nás překvapením,“ sdělil pedagog. Žáci se mnohdy ovlivňují navzájem podle momentální politické situace, nebo se část z nich řídí volbou vůdčí osobnosti ve třídě. Podle Singera je to pokaždé spíše záležitost davu. „Faktem ale je, že čím vyšší ročník, tím jsou názory jednotlivců vytříbenější. Voliči kolem osmnácti let znají politické spektrum více než ti, kteří chodí do prvního ročníku,“ dodal pedagog.

Jeden z exponátů výstavy ilustruje monumentálnost terakotové armády. Ilustrační foto
Slavné vojsko z hlíny uvidí tisíce lidí. Už čeká v mosteckém muzeu

Studentské volby organizuje v celé ČR společnost Člověk v tísni v rámci vzdělávacího programu Jeden svět na školách. Studentské volby se konají před vybranými reálnými volbami již od roku 2010. „Chceme mladým lidem přiblížit základní principy zastupitelské demokracie, seznámit je s volebním systémem České republiky a vést je k aktivnímu, zodpovědnému a sebevědomému občanství,“ popsal cíle projektu Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách ze společnosti Člověk v tísni.

K letošním Studentským volbám se registrovalo 294 středních škol z celé České republiky. Jedná se o gymnázia, střední odborné školy i učiliště. Školy se do projektu přihlašovaly dobrovolně, stejně tak je účast dobrovolná i pro studenty.

Volí, kdo už má občanku

Organizaci voleb na škole zajišťuje tříčlenná volební komise složená ze studentů pracujících pod dohledem pedagoga. Volit můžou studenti starší 15 let. Na volebních lístcích, které obdrželi, byl seznam politických stran, hnutí a koalic kandidujících do parlamentu v řádných volbách, které proběhnou 20. a 21. října.

Výsledky Studentských voleb budou zveřejněny ve středu 4. října ve večerních hodinách. Vyhodnocovat je bude nezávislá výzkumná agentura Millward Brown.

Schola Humanitas v Litvínově. Archivní foto
Patnáct studentů Scholy Humanitas převzalo stipendia