Původně si jedete do Londýna trochu vydělat. Ale ne vše jde tak, jak má. Nemáte kde bydlet, nemáte telefon, okradou vás. Nic, co by se nemohlo stát. Musíte si sehnat výhodné bydlení, práci, postarat se o sebe, nenaletět podvodníkům a co nejlépe vycházet s penězi. Tentokrát se ale nejedná o opravdové životní příhody, ale o test, který prověřuje finanční gramotnost teenagerů, zároveň je také těmto dovednostem učí. Do britské metropole se v Tajuplné cestě vydala také Ingrid Dvořáková z Kadaně na Chomutovsku a uspěla.

Studentka třetího ročníku Gymnázia a Střední odborné školy v Klášterci nad Ohří získala ocenění za třetí místo. Porazila drtivou většinu protihráčů ze středních a základních škol z celé republiky. „Tajuplná cesta byla dobrodružná, napínavá, zároveň poučná, moc mě bavil celý příběh. Takové hry bych mohla hrát třeba denně,“ je Ingrid ráda, že se soutěže zúčastnila.

V detektivním dobrodružství jsou hráči vystaveni mnoha různým situacím ze skutečného života. „Snažili se mě podvést, také mě okradli na veřejném wc hned po příjezdu,“ usmívá se při vzpomínkách na hraní dívka, která se chce v budoucnu věnovat psychologii.

Ústecký fotograf Martin Vodňanský si oblíbil snímky zachycující dominanty města nad Labem v odrazu kaluže. Říká jim loužovky. Na snímku je zámeček Větruše.
Ústí v louži. Netradiční pohled na dominanty města skrz kaluže

V Tajuplné cestě se teenageři snaží přežít coby čeští brigádníci v Londýně. A přitom si nenásilnou formou osvojit znalosti o světě financí. Směňují peníze, pronajímají si ubytování, pokouší se něco ze svých výdělků ušetřit, řeší ceny volání domů a čas od času někteří také naletí podvodníkům a o většinu úspor přijdou. „Ve hře jsem si třeba musela sehnat byt. Našla jsem za poměrně dobrou cenu. Měla jsem na výběr z variant platit 8 liber za den nebo 40 liber za týden a vy si musíte vybrat tu výhodnější variantu. A podobných otázek je tam hodně. Také jsem si musela koupit sim kartu, abych se dovolala svým přátelům v Londýně. Zase jsem si vybrala tu lepší a levnější variantu,“ pokračuje Ingrid Dvořáková.

Mladá dívka by si podobnou hru ráda zahrála i někdy v budoucnu, bylo jí dokonce i trochu líto, že nebyla delší. „Ekonomie mě baví. Ráda bych si zase něco podobného zahrála. Věřím, že se mi získané vědomosti budou v budoucnu hodit,“ poznamenává Ingrid.

Soutěž kladně hodnotí také učitelé, donutila prý zábavnou formou žáky přemýšlet a vytvářet si vlastní strategii, aby jim zůstalo co nejvíce peněz. Osvojení finanční gramotnosti je podle nich velmi důležité.

Zvířata v Zooparku Chomutov během omezeného vstupu z důvodu Covid-19. Ilustrační foto.
Solidárek, Dobrolístek a krmení. Lidé pomáhají zooparku v Chomutově i dalším zoo

Hra Tajuplná cesta je součástí Abecedy peněz, což je program pro vzdělávání žáků, studentů, ale i dospělých a seniorů v oblasti financí. „Výuce dětí se intenzivně věnujeme už několik let. Stavíme na hravosti, praktických zkušenostech a zábavě,“ vysvětluje David Hubáček, šéf finančního vzdělávání v České spořitelně, která program realizuje.

Pustit do hry Tajuplná cesta se mohou i další studenti z regionu. Od března totiž probíhá další kolo soutěže, potrvá až do května.