„Evropou procházejí tisíce lidských bytostí, které hledají ochranu před novými zvěrstvy páchanými opět na základě zrůdných ideologií a nenávisti. Pohled na mrtvé děti, vyplavené spolu s rodiči na středomořské pláže, obsazené evropskými turisty, je pro naši civilizaci zahanbujícím mementem, které nelze ospravedlnit snahou o vykoupení špatného svědomí miliardami posílanými autoritativním režimům," řekl Rychetský a upozornil, že slova jako solidarita a humanita se z veřejného prostoru začaly vytrácet.

Na projev předsedy Ústavního soudu navázal pamětník a bývalý vězeň terezínského ghetta Hanuš Hron. Ten hovořil o okolnostech, kdy se po třech letech věznění dostal na konci války na svobodu.

Edith Piaf zazpívala na ploskovickém zámku v představení Divadla Kampa
Diváci sledovali životní příběh Edith Piaf na zámku v Ploskovicích

Na tryzně nechyběli ani další ústavní činitelé, představitelé obcí a měst a zástupci řady institucí. Věnec přišel položit také premiér Andrej Babiš.

Tryzně předcházela vzpomínková akce na bývalém popravišti v Malé pevnosti, kde se konala poslední poprava 2. května 1945. Popravených 51 mladých nevinných lidí svou účastí připomněli symbolicky studenti z gymnázia v Uherském Hradišti.

Terezínská tryzna se na Národním hřbitově každoročně koná třetí neděli v květnu na závěr Mezinárodních pamětních dní odboje. Kvůli epidemii koronaviru byla letos však přesunuta na pozdější termín.