Oddělení dětské chirurgie Masarykovy nemocnice v Ústí získá výtěžek benefičního koncertu, který se odehraje v sobotu 25. května od od 19.00 na zahradě Palácové vily Carla Wolfruma u Českého rozhlasu (Na schodech 1601/10). Vystoupí zde The Boom se svým symfonickým orchestrem. Živě zahraje skupina i ty písničky, které mají slavní liverpoolští Brouci jen na LP, živě je nikdy nezahráli.

Nebude-li pršet…

„Při nepříznivém počasí se koncert odehraje v Národním domě od 20.00," upozorňuje Hynek Verner, bubeník The Boom, kteří koncerty v zahradě pravidelně pořádají. Do loňska ovšem byly jinde. „Naše vystoupení pro zahradu dominikánského kláštera, a v ní, dosud vydělala asi 80 tisíc korun," uvedl Pavel Nepivoda, zpěvák a kytarista The Boom.

Kapela si tradičně zve do zahrady hosty. Tentokrát to budou jejich ústečtí kamarádi Houpací koně, skupina okolo zpěváka, kytaristy a autora písniček Jiřího Imlaufa.

„Napadlo mě to, když jsem viděl unplugged koncert Koní. Řekl jsem si, že to bude zpestření, navíc Houpací koně jako celá kapela s námi v zahradě ještě nehráli, jen dva její členové. A bývalý baskytarista Koní Jan Brambůrek nám dirigoval orchestr a hrál na klávesy," ohlíží se Pavel Nepivoda. „Sobotní koncert bude malou obdobou našeho vánočního koncertu. To místo je totiž naprosto úžasné: honosná palácová vila a vzrostlé staré stromy… Jen prohlídka budovy rozhlasu nebude možná, jak jsme původně slibovali," dodává.

Otcovražda a trest

V pátek ve 23.20 na „dvojce", je pak možné vidět strhující představení z Metropolitního divadla v Praze, rockovou operu hudebníka Milana Steigerwalda a rockové zpěvačky Pavly Forest Oidipus Tyranus, s podtitulem „Otcovražda, pýcha, trest".

Dyk i Střihavka

Čeká nás zajímavé a netradiční zpracování Sofoklovy antické tragédie s Viktorem Dykem a Tepličanem Kamilem Střihavkou v hlavních rolích souboru RockOpera Praha, jehož členem také je a v opeře hraje Ústečan Josef Šutara, rockový i bluesový zpěvák, ex člen skupiny Motorband (Teplice). Jeho pojetí skladeb třeba od Led Zeppelin je na velký potlesk.

„ Televizní režie se ujal Jan Brichcín. Tajemný příběh, který nás zavede do starořeckých Théb za bájným hrdinou Oidipem, je o nevyhnutelnosti lidského osudu, o pýše a prchlivosti, krvesmilstvu i otcovraždě. Příběh v podání špiček rocku i opery patří do prioritního repertoáru pražského Metropolitního divadla, jehož chloubou je i úspěšný předchůdce Oidipa zajímavě vymyšlená i zahraná rocková opera Antigona.

Šutara i Scheufleři

Také v ní Šutara zpívá a Ústečané Richard Scheufler (otec, virtuóz na baskytaru) a Richard Scheufler (syn, bicí) hrají. A zpívá také Jan Toužimský ze skupiny Arakain.