Linecké, perníčky, kokosky a kdovíco ještě. Před Vánocemi se na ně sbíhají sliny, po Vánocích už je ale situace docela jiná. Také jste se jich přejedli? Jenže v krabicích jsou zásoby na další dva týdny.

A co se toho sešlo od babiček. Přeci se to nevyhodí? Samozřejmě že ne, byla by to škoda. Vánoční cukroví se dá totiž dále využít. A my vám poradíme jak.

Cukroví už nechcete ani vidět, ale něco sladkého byste si přeci jen dali? Pak je tu hned několik možností. Cukroví se dá totiž dále zpracovat. Můžete ho přetvořit na skvělé rumové řezy, buchtu nebo třeba koláč.

Stačí si jen vybrat z našich receptů. Ty mohou sloužit i jako inspirace těm, kterým žádné cukroví nezbylo a sladké se jim nezajedlo. V mnoha případech lze totiž cukroví nahradit piškoty nebo strouhankou.

Sladké už ani vidět?

Možná jste si dali předsevzetí, že kila pracně nabraná o vánočních svátcích do měsíce zhubnete. Potom jde sladké stranou. Ale i v tomto případě není nutné hledat odpadkový koš.

Vánoční cukroví se dá totiž snadno zamrazit. Můžete si tak chuť lineckých připomenout třeba v půlce letních prázdnin, nebo si ulehčit práci před příštími vánočními svátky.

Jak cukroví uchovat?

Nejvhodnější je při zamrazování uložit cukroví do speciálních mrazuvzdorných krabiček, a to raději do několika menších, než do jedné veliké. Jedině tak totiž zajistíte, aby se cukroví mrazem nevysušilo, případně nenatáhlo mnohdy nepříjemný pach mrazáku. Takto uchované cukroví skutečně potěší i v létě, v pečlivě utěsněných krabičkách vydrží dokonce i do dalších Vánoc a ušetří tak starosti i čas.

Zimní švestkový závinCo potřebujete: Zbylé vánoční cukroví, nejlépe perníčky, kompotované švestky a sušené švestky, 1 balíček listového těsta, 1 vejce, cukr moučka a mletá skořice podle chuti
Postup: Z kompotovaných švestek slijeme šťávu a švestky smícháme se sušenými. Tuto směs necháme odkapat. Mezi tím rozdrtíme cukroví. Nejjednodušší je nasypat je do velkého mikrotenového sáčku a rozmačkat válečkem. Listové těsto vyválíme na tenký plát, posypeme strouhankou ze zbylého vánočního cukroví, rovnoměrně poklademe švestkami, posypeme trochu cukrem, skořicí a zavineme. Pomocí utěrky přeneseme takto připravený švestkový závin na vodou vypláchnutý plech nebo pečící papír, potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do trouby předehřáté na 220 230 °C. Závin pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 180 200 °C a pečeme dozlatova. Švestkový závin je nejlepší ještě vlahý pocukrovat. Ke konzumaci je připravený ihned. Švestky jsou teplé a krásně se roztékají.
Novoroční buchtaCo potřebujete: Zbylé vánoční cukroví, 1 prášek do pečiva, 1 vejce, mléko dle potřeby, 1 dcl rumu, čokoládová poleva
Postup: Zbylé vánoční cukroví umeleme, zalijeme mlékem a rumem a smícháme. Počkáme asi pět minut, než rozemletá směs cukroví natáhne mléko. Poté přidáme prášek do pečiva a vejce a vše umícháme.Vzniklé těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně dvacet minut až půl hodiny. Vychladlou buchtu polijeme čokoládovou polevou a podle potřeby ozdobíme.
Rumové řezyCo potřebujete: Těsto: 100 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, prášku do pečiva, 4 vejce, 6 polévkových lžic horké vody
Náplň: Cukroví, marmeláda, hnědý rum
Postup: Do pěny našleháme žloutky s cukrem a horkou vodou. Přidáme zbytek surovin a nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Vzniklé těsto pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem ve vyhřáté troubě při 170 stupních. Přibližně po deseti minutách těsto zrůžoví a utvoří piškot. Než se piškot upeče, vypracujeme plnící směs. Tu dohladka vymícháme z rozstrouhaného nebo umletého zbylého vánočního pečiva, marmelády a lehce naředěného rumu. Podle chuti můžeme přidat rozinky, kandované ovoce, ořechy, čokoládu, cokoliv. Hotový piškot překrojíme na půl. Jednu polovinu pokapeme rumem nebo šťávou a rozetřeme na ní připravenou směs, přiklopíme druhou polovinou, rovněž pokapeme a zatížíme. Necháme v chladu uležet. Povrch můžeme polít čokoládovou nebo citronovou polevou, nebo jen pocukrovat. Tento recept je vhodný i ke zpracování staré bábovky, či sušenek. Ty použijeme místo cukroví.
Tvarohový koláč z cukrovíCo potřebujete: cukroví, nejlépe linecké nebo jiné slepované (může být i čokoládové, které změní chuť i barvu koláče), máslo podle množství cukroví, 3 tvarohy, 3 vejce, cukr podle chuti, vanilka, holandské kakao podle chuti
Postup: Cukroví rozdrobte a přidejte do něj rozpuštěné máslo, ze vzniklé směsi utvořte prsty jakousi drobenku. Tu vsypte do koláčové formy a prsty i celými dlaněmi utlačte. Takto vzniklý korpus dejte do trouby předehřáté na 170 stupňů na 15 minut. Než se upeče korpus, připravte náplň. Tvarohy vyklopte do mísy, oslaďte cukrem podle chuti a ovoňte vanilkou. Následně přidejte tři vejce a důkladně rozšlehejte. Můžete přidat holandské kakao. Jakmile bude korpus předpečený, zaplňte jej tvarohovou náplní a dejte péci na 170 stupňů asi na 50 minut.