Grandi asi po hodinové návštěvě nešetřil slovy chvály. „Velmi dobré, pět hvězdiček. Opravdu excelentní,“ zhodnotil Grandi systém přijímání, informování, zdravotní pomoci, kontroly dokladů, organizování ubytování i to, jak úřady pracují na zapojení dětí do výuky.

Komisař ocenil místní úřady, dobrovolníky i lidi, kteří Ukrajince ubytovávají u sebe doma. Pustil se také do hovoru s některými uprchlíky. „Lidem je tu dobře, ale rádi by se vrátili domů. Válka musí skončit,“ poznamenal Grandi.

Podle hejtmana Jana Schillera (ANO) se Grandi zajímal, jak úřady zjišťují případné maďarské občanství uprchlíků. „Policisté mu vysvětlili, že od lidí zapíšou informace a pošlou je na maďarskou a ukrajinskou stranu. A čekají, až odtud potvrdí, jestli jsou to jejich občané, nebo ne. Proto to trvá dlouho,“ popsal hejtman.

Komisař se prý podivil, že KACPU financuje kraj, a ne stát. Řešilo se i to, že zatím nejde zjistit, jestli uprchlík nepožádal o dávku pomoci v jiné zemi. „Nezaznamenal jsem žádnou výtku,“ dodal hejtman.

Kraj dal už desítky milionů

Od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu se v KACPU podle hasičů zaregistrovalo kolem 16 tisíc uprchlíků. Centrum zajistilo ubytování zhruba pro čtyři tisíce z nich. „Kapacity se průběžně mění, přeubytováváme je, nebo se lidé odhlašují,“ vylíčil šéf krajských hasičů Roman Vyskočil.

Za provoz centra vydal kraj kolem 30 milionů korun. „Stát nám na to nedal zatím ani korunu,“ konstatoval Schiller. Kraj měl podle něj s uprchlíky i další výlohy v řádech desítek milionů na ubytování a na podobná menší centra pomoci v obcích. Těm sice kraj peníze vyplatil jako návratnou půjčku, ale nejspíš obcím zůstanou.