Podle pracovníků firmy šlo o útěk spojený s krádeží vozidla zaměstnance. „Dva týdny zpět se kolegovi ztratily klíče od auta. Vězeň ve středu ráno přeskočil plot, sedl do jeho auta a ujel,“ popsal dělník, který měl v době zmizení odsouzeného směnu. „Po krátké ranní pauze ho hledala mistrová a asi za hodinu zjistila, že zdrhnul,“ dodal zaměstnanec.

Pohřešovaný Pavel Ruszó.Zdroj: archivSpolečnost se k situaci odmítla vyjádřit. „Já vám nebudu nic poskytovat,“ zaznělo ze sekretariátu firmy. Podobně reagoval i jednatel společnosti Vilém Bajer. „Zapomeňte, na shledanou,“ ozvalo se ze sluchátka krátce předtím, než Bajer zavěsil.

Vězně do firmy dováží denně eskorta věznice v Bělušicích u Mostu. Ta zmizení odsouzeného potvrdila a zdůraznila, že nejde o nebezpečnou osobu. „V žádném případě se nejedná o útěk, ale o odchod z nestřeženého pracoviště s volným pohybem,“ vysvětlila mluvčí bělušické věznice Danuše Vránová.

„Nejedná se ani o nebezpečného odsouzeného, je trestaný za majetkovou trestnou činnost a maření soudního rozhodnutí,“ doplnila mluvčí. Ubezpečila, že se lidé nemusí ničeho obávat.

Policie po „odešlém“ třicetiletém Pavlu Ruszó a odcizeném vozidle vyhlásila pátrání. „Hledaný, v té době ve výkonu trestu, odešel z pracoviště s volným pohybem. Při svém odchodu odcizil osobní vozidlo Volkswagen Passat černé barvy. Pátrání je zatím neúspěšné,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Kofrová.

Dálnice D8, ilustrační foto.
Děti Země chtějí odstranit část D8

Kolik odsouzených z Bělušic ve společnosti Meva pracuje, věznice neupřesnila. Dodala však, že z minulosti má se zaměstnáváním vězňů v uvedené firmě kladné zkušenosti. V posledních týdnech však musela firma kvůli drobným krádežím zřídit přístup svých zaměstnanců do šatny na kartu.

„Ztrácelo se nám oblečení, boty, trička nebo ponožky,“ říkají pracovníci společnosti. Ti ze zmizení vězně obviňují vedení firmy, které podle nich z úsporných důvodů zrušilo nad pracujícími vězni dozor a hlídají je pouze vedoucí směn. Vedení firmy se k tomu odmítlo vyjádřit.

RUSZÓ PAVEL
hledaný muž
Datum narození 13.1.1987
Pátrání vyhlášeno 22.11.2017
Bydliště - okres MĚLNÍK
Nebezpečný NE
Ozbrojen NE
Nakažlivá nemoc NE
Státní příslušnost Česká republika (CZ)
Výška 162 až 165 cm
Zdánlivé stáří 30 až 32 let

Popis osoby
POSTAVA hubená
BARVA VLASŮ černé
BARVA OČÍ zelená

K vážné nehodě dvou aut došlo na Krétě v Terezíně.
FOTO: Silnice kloužou. K vážné nehodě dvou aut došlo na Krétě v Terezíně