Nejvíce automobilů jelo od 16. března do konce dubna po dálnici D8 přes hraniční přechod Krásný Les (166 619) a též přes Horu Sv. Šebestiána (71 717). Převažovaly kamiony se zbožím. Na obou nejvíce vytížených hraničních přechodech jelo více vozidel do České republiky, o něco méně jich směřovalo do Německa.

Menší pohyb přes hranice byl v Libereckém kraji. Martin Stočes z Celního úřadu pro Liberecký kraj uvedl, že od března až do 6. května projelo přes hraniční přechod Harrachov 33 944 vozidel. Od 1. do 6. května pak oběma směry dohromady projelo přes hranici v Harrachově 3 661 vozidel.

 Primář Pavel Dlouhý
Většina se s virem vypořádá dobře, říká primář infekčního oddělení Dlouhý

Ze statistik nepřímo vyplývá, že přes hranice v Ústeckém kraji směřovala část kamionů dále na východ na harrachovský přechod s Polskem. „Celkem přejelo hranici za sledované období přes 21 tisíc vozidel do Polska, ale zpět do České republiky přijelo jenom 16 tisíc vozidel,“ připomněl Stočes. Dodal, že například během 30. dubna projelo směrem do ČR 219 vozidel, ale do Polska 567.

Od 4. května se rozšířily možnosti vstupu cizinců na území Česka. Od 11. května bude už možné v Ústeckém kraji překračování hranice s Německem také na přechodech Dolní Poustevna a Hřensko. Vláda ale zároveň schválila prodloužení dočasného znovuzavedení ochrany vnitřních hranic do 13. června.

Otevřené předzahrádky na náměstí v Litoměřicích
Hospody mají velké ztráty, mnohé v regionu skončí. Pomohou předzahrádky?