Hlouběji do kapsy budou muset v příštím roce sáhnout turisté na severu Čech při návštěvě památek. Alespoň v objektech, které jsou pod správou Národního památkového ústavu (NPÚ), jichž je v Ústeckém kraji jedenáct. Vstupné se zvýší v řádech desetikorun. NPÚ přichystal i několik organizačních změn.

„Základní vstupné od nové turistické sezony zvyšujeme o desetikorunu,“ sdělila kastelánka unikátně přesunutého kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě Ludmila Klimplová. O 20 korun, tedy ze 30 korun na 50, se zvedá vstupné na věž kostela nebo prohlídka kaple sv. Ducha. Zaměstnanci gotického kostela z roku 1515, který v roce 1975 ujel na speciálním podvozku a kolejích 841,1 metru, již na webu zveřejnili nový ceník služeb, v němž vyjde základní vstupné na 100 korun na osobu, rodinná vstupenka pak na 260 korun. Ceníky na webech dalších památkových objektů zatím na aktualizace čekají.

Autobusové nádraží v Roudnici nad Labem. Ilustrační foto
FOTO: Na Litoměřicku chybí řidiči, od ledna dojde k omezení spojů

Podle informací Deníku sáhl NPÚ ke zvýšení cen proto, aby se vstupné více přiblížilo cenám v jiných koutech republiky. V Ústeckém kraji bylo dosud jedno z nejnižších. Například základní vstupné na jihočeský zámek v Českém Krumlově vyjde turistu na 200 korun na osobu a rodinná vstupenka na 530 korun.

Kastelánka Jana Zimandlová ze zámku v Ploskovicích na Litoměřicku informovala o tom, že v nové sezoně si návštěvníci připlatí 20 korun. „Ze 110 korun zvyšujeme vstupné na 130 korun,“ upřesnila.

O desetikorunu potvrdila zvýšení vstupného kastelánka zámku Jezeří na Mostecku Hana Krejčová, nově bude 100 korun. „Základní vstupné zvedneme na 120 korun,“ přidala se kastelánka zámku Krásný Dvůr Michaela Hofmanová s tím, že v uplynulé sezoně se platila rovná stovka.

NPÚ však jednu ze služeb na památkách zlevnil, a to výklad v cizím jazyce, který se sníží na polovinu. V mosteckém kostele tak turisté z ciziny zaplatí padesátikorunu namísto stovky.

NOVÉ MUZEUM

Pro novou sezonu připravil Národní památkový ústav také několik organizačních změn. Pod nově vzniklé Národní muzeum v přírodě přechází skanzen lidové architektury v Zubrnicích a s ním i jeho správce František Ledvinka. Muzeum budou dále tvořit skanzen v Příkazích a Soubor lidových staveb Vysočina. S koncem letošního roku správu NPÚ opustí zámek Doksany, který nově přejde pod Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ve funkci správkyně zámku setrvá jeho dosavadní kastelánka Marcela Josková. Se zámkem Libochovice se po 26 letech ve funkci kastelána loučí Ladislav Pešek.