Ostudu svým krajanům dělala krádežemi v obchodech s drogerií a kosmetikou 41letá Thi Hang Le z Ústí nad Labem. Byla postrachem drogerií nejen na severu Čech. U českolipského soudu svou vinu přiznala a soud její prohlášení o vině přijal. Za pokračující přečin krádeže dostala souhrnný trest 12 měsíců nepodmíněně ve věznici s ostrahou. Ona i státní zástupce se vzdali práva odvolání. V pravomocném rozsudku také stojí povinnost uhradit škodu poškozeným řetězcům dm-drogerie markt ve výši přes 6000 korun a Rossmann téměř 41 tisíc. Celková škoda u této její série krádeží, jež trvala od prosince 2019 do konce ledna 2020, dosáhla 75 tisíc korun. „Devíti skutků se dopustila přesto, že byla pro krádež odsouzena už dříve v Praze a v Ústí,“ uvedla soudkyně Lucie Homolková.

Obhájkyně Marie Nedvědová žádala, aby soud od souhrnného trestu upustil, nenavyšoval dobu věznění a ponechal její klientce pouze dřívější trest 10 měsíců, který jí udělil královéhradecký soud. Návrh ale soud neakceptoval. Sama obžalovaná, chvílemi plačící a roztřesená, v závěrečném slově pronesla jen stručnou větu: „Chtěla bych na svobodu co nejdříve,“ řekla Thi Hang Le, kterou čeká pobyt ve věznici ve Světlé nad Sázavou.

Ilustrační foto.
Žena plenila českolipské drogerie, spoléhala na nepříčetnost. Už zase

Původně vystudovaná ekonomka z Vietnamu, pak manikérka z Ústecka, se specializovala na krádeže v drogeriích DM a Rossmann. Z regálů obchodů dokázala bez placení odnést desítky balení kvalitních zubních past, zubních i mezizubních kartáčků, desítky krémů, sprejů, barev na vlasy, rtěnek, balzámů na rty, hygienických vložek a tampónů. U soudu zaznělo, že zboží předávala dál, je možné, že tak „zásobovala“ jiný obchod.

Žena po dopadení spoléhala na nepříčetnost, na úlevu kvůli duševní nemoci – kleptomanii, ale psychické onemocnění soudní znalec Jiří Marek vyloučil.

Krást zvládala až čtyřikrát týdně, k jednotlivým prodejnám jezdila taxíkem. „Dopoledne stihla krást v Děčíně a odpoledne v České Lípě. Tento způsob života vedla aktivně, odcizené zboží předávala jinému člověku. Sama si vše organizovala, to by nemocný člověk nedokázal,“ zdůraznil Marek, který znalce vykonává 40 let a Vietnamku vyšetřoval už v minulosti.

Vrak z ulice 28. října v Liberci.
Vraky v ulicích? Odtahy brzdí prodloužení platnosti technické kontroly

Podle státního zástupce bylo v hlavním líčení prokázáno, že obžalovaná je příčetná a byla schopna ovládat své jednání. „Zboží si většinou ukládala do tašky, kapes a pronesla bez zaplacení z obchodu. Když si v českolipské prodejně všimla, že ji pozoruje prodavačka, veškeré zboží vysypala do nákupního košíku a ten nechala v prodejně odkud odešla bez nákupu,“ přiblížil státní zástupce Libor Šuráň. „S přihlédnutím, že uznala svou vinu, bude souhrnný trest 12 měsíců nepodmíněně dostatečnou motivací, aby v jinak relativně velmi rozsáhlé trestné činnosti nepokračovala,“ prohlásil Šuráň. A připomněl, že obžalovaná „vydělala“ i na loňské úpravě zákona, který překvalifikoval kategorii větší škody, kde jí hrozilo 1 až 5 let na mírnějších 6 měsíců až 3 roky.

Stejné trestné činnosti se údajně dopouštěla po celé republice. Další trestní řízení s ní kvůli krádežím vedou nebo chystají v Ústí nad Labem, Děčíně, Praze, Litoměřicích a Mostě.