Měly by se očkovat děti v žákovském věku?
Ano. V USA to podporují jak zdravotnické orgány, tak lékařské společnosti. Přestože virus bývá závažnější u dospělých, covid i mezi dětmi již způsobil spoustu utrpení, kterému šlo předejít. Ve Spojených státech byla nákaza diagnostikována asi u 1,9 milionu dětí ve věku pět až jedenáct let. Asi 8300 jich muselo být hospitalizováno, třetina z nich potřebovala intenzivní péči. Doposud bylo v této věkové kategorii v USA ověřeno 94 úmrtí. Do těchto statistika nejsou ale započteny vážné komplikace spojené s multisystémovým zánětlivým syndromem, který může zasáhnout dítě i několik týdnů poté, co se i z mírné infekce covidem zotaví. Očkování také umožní bezpečně obnovit školní a společenské aktivity.

Jsou dávky pro děti stejně velké, jako dávky pro dospělé?
Ne. Děti v tomto věku dostanou třetinu dávky podávané dospívajícím a dospělým: 10 mikrogramů v dávce pro dítě ve srovnání s 30 mikrogramy na injekci pro všechny starší 12 let. Stejně jako všichni ostatní dostanou mladší děti dvě dávky s třítýdenním rozestupem.

Lyžařský areál v Peci pod Sněžkou
Vláda zpřísňuje opatření. Při nákupu skipasů musí lidé prokázat bezinfekčnost

Jaká je účinnost?
Studie prokázala, že dětská vakcína Pfizer má téměř 91procentní účinnost pro prevenci symptomatické infekce. Očkovaným dětem se vyvinuly hladiny protilátek stejně silné jako u dospívajících a mladých dospělých, kteří dostali silnější dávku.

Jaké má vakcína nežádoucí účinky?
Z výsledků studie vyplývá, že se dětem po injekcích objevovala bolest v místě vpichu nebo únava. Oproti kategorii 12 až 17 let ale měly menší pravděpodobnost, že dostanou horečku.  Studie se zúčastnilo celkem 4 600 dětí, z nichž 3 100 dostalo vakcínu, zbytku bylo podáno placebo. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) žádné bezpečnostní obavy nepotvrdil.

A co vzácné nežádoucí účinky?
V USA už byly bezpečně podány desítky milionů dávek lidem starším 12 let. Doposud byl identifikován jeden velmi vzácný závažný vedlejší účinek: srdeční zánět. Tyto ojedinělé reakce se objevily většinou u mladých mužů a dospívajících chlapců, obvykle po druhé dávce s tendencí rychlého zotavení. Přičemž přímá covidová infekce podle lékařů může způsobit mnohem závažnější zánět. Podle jedné z teorií hrájí v těchto vzácných případech roli mužský pohlavní hormon testosteron a puberta. A to je částečně i důvod, proč odborníci očekávají, že jakékoli riziko pro děti bude ještě nižší.

Může se moje dítě současně očkovat i proti chřipce?
V USA ano. Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ve svém stanovisku uvedlo, že lze vakcínu proti covidu kombinovat s očkováním proti chřipce při jedné návštěvě. To v USA platí i pro další běžná očkování, které může dítě – nebo kdokoli jiný – vyžadovat.

Profesorka Dagmar Dzúrová
Profesorka Dzúrová: Na Čechy bez očkování bude třeba zatlačit

Co když mému dítěti bude už brzy dvanáct?
CDC uvedla, že děti by měly dostat dávku, která je správná pro jejich věk v den očkování. Pokud tedy dítě dostane dávku 10 mikrogramů pro první injekci a poté dosáhne 12 let, druhá dávka by měla mít už 30 mikrogramů.

A není lepší počkat, až mu bude dvanáct?
Pediatři potvrzují, že se očkování nemá odkládat. Dávka určená pro děti v této věkové skupině je účinná!

Je riziko závažného průběhu nákazy u některých dětí vyšší?
Téměř 70 procent hospitalizovaných dětí ve věku pět až jedenáct let mělo současně i jiné zdravotní problémy, včetně obezity nebo astmatu. Existují ovšem případy těžkého průběhu u jinak zdravých jedinců. Vzhledem k hlubokému sociálnímu, duševnímu a vzdělávacímu dopadu, který má pandemie především na mladé a děti, americké zdravotnické úřady jasně řekly, že všechny děti by měly být očkovány.

Co když moje dítě již covid prodělalo?
Podle amerických autorit by i přesto mělo být očkováno, a to jakmile se uzdraví. Předchozí infekce sice poskytuje určitou ochranu proti další nákaze, ale imunita nemusí být vždy dostatečně silná. Záleží i na tom, jak vážně byl dotyčný nemocný i jak dávno. Studie u dospělých zjistily, že očkování po infekci výrazně zvyšuje ochranu před infekcí.

Velká Británie jako první stát na světě schválila užití léku molnupiravir proti covidu
V Británii schválili lék proti covidu molnupiravir. Jsou první na světě

Je vakcína od Pfizeru pro děti jediná možnost?
V USA prozatím ano. Vakcína od Moderny se zatím stále ještě testuje. Navíc není dostupná ani pro Američany mladší 18 let. Několik dalších zemí používá jiné druhy vakcín u malých dětí. Například v Číně právě zahájili očkování tříletých dětí.

Jak je to s očkováním pro děti mladší pěti let?
Už se to blíží. Společnosti Pfizer i Moderna již několik měsíců testují nízké dávky u kojenců a předškoláků.