Na základě předloženého dokladu provede lékárník identifikaci pacienta načtením čísla dokladu. Následně se lékárníkovi na obrazovce počítače objeví dosud nevydané předepsané léky. U novějších dokladů lékárník „projede“ občanku čtečkou, u starších ručně opíše do počítače číslo dokladu.

Ilustrační snímek
Kuřáků v Česku ubývá. Aspoň příležitostně si zapálí méně než čtvrtina lidí

Proti nynějšku by se tím ale mohlo vydávání léků zrychlit. Pokud totiž lékař předepsal více léků najednou, musel lékárník ručně do systému načíst eRecept ke každému medikamentu zvlášť. Při předložení občanky či pasu se rovnou načte celý seznam léků a lékárník je vydá.

Po systému dlouhodobě volala Česká lékárnická komora. „Jsme rádi, že se toho nakonec podařilo dosáhnout a výdej léčivých přípravků pacientům se zjednoduší,“ říká prezident komory Aleš Krebs. „Věříme, že tato nová funkce bude pro lékárníky i pacienty přínosem,“ souhlasí Irena Storová, ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Lékaři u nás eRecepty povinně vydávají od roku 2018 a jejich systém spravuje právě SÚKL.

Všechny léky v seznamu

Druhou velkou novinkou je to, že od pondělí se spustí i tzv. lékový záznam. V něm lékaři, lékárníci i kliničtí farmaceuti uvidí u nemocného všechny dosud předepsané léky. Tím by se mělo omezit množství nesprávně předepsaných léků.

Koronavirus - Ilustrační foto
Jak koronavirus působí na lidskou psychiku? Začíná mezinárodní studie o covid-19

Oprávnění nahlížet do lékového záznamu získají lékaři a lékárníci automaticky, bez předchozího souhlasu pacienta. Ten však bude oprávněn s tímto nahlížením udělit nesouhlas.

Lidé si mohou na webu epreskripce.cz nastavit, pokud s touto funkcí nesouhlasí. Mohou ji zakázat všem zdravotníkům plošně nebo jen vybraným. Další možností je zaslání vyplněného papírového formuláře s úředně ověřeným podpisem na adresu SÚKLu nebo zaslání formuláře prostřednictvím datové schránky do datové schránky SÚKLu.