Zatímco mnohde zůstávají věrni tradici, jinde ji považují za přežitek. Rozhodli se poměry změnit a ukázat, že jídlo v nemocnici nemusí vypadat jako „špitální strava“. Nezůstávají přitom jen u nabídky z jídelního lísku na nadstandardních pokojích či u možnosti volby oběda ze dvou jídel na běžných pokojích, pokud to umožňuje stav konkrétního pacienta a jeho dieta.

Zvláště poslední týdny (a někde jde o novinku doslova posledních dnů) ukazují, jak příjemně mohou být překvapeny třeba maminky v porodnicích. Právě tam snídaňové cereálie s jogurtem mohou znamenat realitu; ne jenom vzpomínku na domov. Ohlasy jsou tak příznivé, že vedení nemocnic zvažuje, na kterých dalších odděleních by takovou nabídku bylo možné zavést také.

Horské lázně Karlova Studánka lákají klienty sloganem Naber sílu po covidu! Podstatou klimatoterapie je pohyb na čerstvém vzduchu.
Lázně se chystají na sezonu. V Poděbradech i dalších městech nabídnou novinky

Nemocnice Slaný zavedla novinku od června. Aktuálně mají maminky na výběr snídaňové kaše, obložené talíře – a k dispozici i lednici s nabídkou mléčných výrobků. Změny tím nekončí: aktuálně se vyrábí i stojan na cereálie. Reakce jsou kladné: podle slov hlavní sestry Vlasty Fialové by zde nové trendy ve stravování rádi postupně zavedli i na další oddělení; v jednání je nyní například oddělení následné péče.

Hlavní sestra netají, že inspiraci hledají i jinde. „Když jsem se dozvěděla, jak skvěle vaří v nemocnici v Havířově, rozjeli jsme se tam i s naším ředitelem Štěpánem Votočkem už v dubnu a setkali se s jejich dietní sestrou Pavlínou Vránovou. Tam jsme nabrali první zkušenosti. Dále jsme vstoupili v jednání s kuchařem nymburské nemocnice Nikolasem Kratěnou, který má zkušenosti z michelinské restaurace, a i jejich nemocniční strava je skvělá. Ten k nám zavítá v pondělí: prohlédne si kuchyň – a také předá cenné rady,“ řekla Deníku Fialová.

Působení Kratěny v nymburské nemocnici potvrzuje, že s dobrým jídlem roste chuť stravování na lůžku dále zlepšovat: po jeho příchodu se jídelníček proměnil k nepoznání z hlediska obsahu i kvality. To se týká i maminek na porodnickém oddělení. Jeho vrchní sestra Lenka Komárková upozornila na nový samoobslužný koutek. „Maminka po porodu si může kdykoliv ohřát stravu, uvařit si celozrnnou kaši, doplnit tekutiny kojícím nebo fenyklovým čajem,“ vyjmenovala Komárková. Od odpoledních hodin do rána mají rodičky k dispozici i dlouze tažený masový či zeleninový vývar. Mohou si vzít jogurt, kefír, tvaroh či ochutnat chiapudink a jiné pochutiny zaslané kuchyní. Za příplatek 300 korun také mohou využít celodenní nadstandardní stravu; ta maminkám nabízí například možnost výběru ze dvou zdravých večeří.

Správná strava je pro sportovce nezbytná
Tvrdě trénujete nebo se nadřete v práci? Upravte podle toho jídelníček

Zkušenosti spjaté se známým jménem ze světa gastronomie pomáhají také pacientům nemocnic v Berouně a v Hořovicích k tomu, aby se nejen nasytili, ale také si pochutnali. Holding Akeso, který obě nemocnice vlastní a provozuje, přizval ke spolupráci Ondřeje Slaninu, známého mimo jiné z televizní obrazovky: z oblíbeného kulinářského pořadu Kluci v akci.

Díky jeho nápadům, které se uplatnily při sestavování jídelníčků ve spolupráci s nutričními specialisty nemocnic a jejich stravovacím provozem, začaly nemocnice vařit jinak, potvrzuje jejich mluvčí Petra Horáková. „To se týká jak skladby surovin, tak i přípravy jídel. Strava pro pacienty a zaměstnance obou nemocnic je nyní odlehčená a pestřejší. Cílem je nezatěžovat organismus těžkými jídly, ale poskytnout vyváženou stravu,“ shrnula změny.

Velké nemocnice zlepšení zvažují

Změny se rýsují i v některých nemocnicích v hlavním městě. Třeba v Motole budou zavádět jídlo formou bufetu na gynekologicko-porodnické klinice, sdělila Deníku mluvčí nemocnice Pavlína Danková. Jinou cestu volí Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Vedoucí jejích nutričních terapeutek Lucie Růžičková uvedla, že zavádět výdej jídla formou bufetu VFN v současné době neplánuje. „K pacientům přistupujeme individuálně dle jejich specifických nutričních potřeb. VFN disponuje dostatkem nutričních terapeutů – a ti na jednotlivých klinikách šijí pacientům jídelníček na míru,“ vysvětlila.

Také velké středočeské nemocnice zvažují, co by dalo zlepšit. Třeba v Kladně je zatím odpověď jednoduchá: o změnách v duchu nových trendů aktuálně neuvažují, jelikož pacienti mají velké množství individuálních diet. Také Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov poskytuje pacientům stravu klasickou. „V minulosti jsme zvažovali myšlenku zavedení snídaní formou rautu na porodnickém oddělení, ale v současné době o tom už neuvažujeme,“ potvrdil ředitel nemocnice Roman Mrva.

Laboratoř z oddělení patologie Masarykova onkologického ústavu, kde se nový test MammaPrint provádí.
Léčba na míru. Brněnští doktoři odhalí, kterým pacientkám se vrátí rakovina prsu

Náměstek středočeské hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS), do jehož působnosti oblastní nemocnice kraje patří, Deníku řekl, že většinou nyní nejsou ve fázi, kdy by se chystaly zavádět větší změny – avšak určitě jde o podnět k úvahám tam, kde vzniknou nové kuchyně. Tou dobou už také bude možné inspirovat se tím, co se kolegům osvědčilo. „V Kladně se dokončuje projekt nového stravovacího provozu; bude následovat schvalovací řízení a pak výběrové řízení na zhotovitele,“ uvedl příklad. V Mladé Boleslavi se už nová kuchyň staví – mezi internou a parkovacím domem – a jídelna je před dokončením.

I když by se v nové kuchyni mělo vařit až na jaře příštího roku, zcela čerstvě už mladoboleslavská Klaudiánova nemocnice zavedla novinku v porodnici: vedle běžné snídaně, která je pro všechny jednotná, mají pacientky v rámci snídaně ještě volně k dispozici mléčný bufet, řekla Deníku mluvčí nemocnice Hana Kopalová. „Protože maminky potřebují pestřejší stravu a víc mléčných výrobků, podle chuti si mohou vzít jogurty, mléko i müsli,“ konstatovala.