Podobných lidí, kteří trpí vzácnou nemocí a potřebují u nás nedostupný lék, je více. Navíc se vývoj léčiv zrychluje, a aby jej mohly zdravotní pojišťovny proplácet, musí být schválený. 

Rakovinné buňky s průměrem okrouhlých jader asi 12 mikrometrů ve speciálním mikroskopu na zkoumání živých buněk. Ilustrační foto.
První pacienti dostali slibnou protirakovinnou látku. Na vývoji se podíleli Češi

To se ale ne vždycky včas podaří. V současnosti tyto mimořádné situace řeší paragraf 16 zákona o veřejném zdravotním pojištění. „Rozhoduje se o výjimce a odborníci doporučí, jestli lék uhradit, nebo ne,“ říká lékař a poslanec Vlastimil Válek (TOP 09).

Nová pravidla

Postupně se ale začaly objevovat problémy. Například narůstal počet nemocných žádajících o úhradu vzácných léků. Posuzování přitom může trvat měsíc i déle. Léčba musí být navíc schválena nejen před nasazením, ale také během jejího průběhu a nemocní neměli jistotu jejího zaplacení. Proto se ministerstvo zdravotnictví rozhodlo předložit novelu zmíněného zákona, která rozhodování o úpravě zjednoduší.

Mimo jiné by o úhradě léků neměly hlavní slovo pojišťovny, ale ministerstvo, aby různé pojišťovny nerozhodovaly u stejného onemocnění různě. Mělo by to proplácení sjednotit i urychlit.

Koronavirus - Ilustrační foto
Vědci si lámou hlavu: Jak dlouho je uzdravený člověk před covidem chráněn?

„Výrobce léčiva bude společně s výsledky klinického hodnocení léku dokládat také odhad počtu pacien-tů a dopad vstupu léčiva na zdravotnický rozpočet,“ popisuje nový způsob Jakub Dvořáček z Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP). Posuzovat se však budou i sociální výhody léku, například dřívější vyléčení pacientů.

Velká novela

Podle časopisu České asociace pro vzácná onemocnění by novela umožnila například rychlejší rozhodování u genových terapií.

Očkování - Ilustrační foto
I chřipka může ohrozit život. Je nejvyšší čas se očkovat

„Doufáme, že tuto otázku by mohla vyřešit,“ citoval Kateřinu Podrazilovou ze Svazu zdravotních pojišťoven. Podle Válka je ale problém, že novela je příliš rozsáhlá, obsahuje řadu dalších věcí, a ne všichni poslanci jsou s ní srozuměni. Proto by podle něj mělo ministerstvo tuto věc předložit v samostatné novele.