Alkoholový byznys, který řádně sypal, měli na Mostecku téměř rok provozovat čtyři muži – Vladimír Gýna, Martin a Milan Kratochvílovi z Mostu a Jan Kruliš z Břvan na Lounsku.

Konkrétně měli nelegálně vyrobit 12 tisíc litrů alkoholu, (rumu a čisté a ochucené vodky) který jaksi pozapomněli zdanit a státní pokladnu tak ošidit o 6,8 milionů korun. Případem se začal ve čtvrtek 4. března zabývat Krajský soud v Ústí nad Labem.

Upravená stáčírna

Bratři Kratochvílovi a Jan Kruliš měli podle obžaloby v Malém Březně u Mostu a v Mostě nejméně od června 2005 do dubna 2006 nakupovat nezdaněný konzumní líh a stáčet ho na speciálně upravené lince, která jim umožnila obejít celní kontrolu. Alkohol totiž neprotékal skrze oficiální měřidlo, které by evidovalo, kolik peněz bude mít na daních z kořalky. Stát tak obžalovaní měli připravit o 6 865 690 korun.

Nelegální lihoviny pak „podnikatelé“ uváděli na trh pod hlavičkou M. K. a B.O.M.E. s. r. o. likérka Zibohlavy. Čtvrtý obviněný Vladimír Gýna se měl podílet na distribuci vyrobeného alkoholu.

Mlčení

Bratři Kratochvílové před soudem ve čtvrtek nevypovídali. Obžalovaný Kruliš prý o ničem neví. Údajně pomáhal v podniku jenom dva dny, přičemž druhý den byl zadržen. Gýna přiznal, že občas něco odvezl, ale nevěděl, co to bylo. Prý jen slyšel, že v krabicích něco (lahve) cinkalo.

Soud však má k dispozici dokumenty od celníků, protokoly o sledování osob a věcí a záznamy hovorů. Zvláště odposlechy telefonických hovorů by mohly objasnit, jak přesně docházelo k distribuci a prodeji nelegálních lihovin. V případě, že budou obžalovaní uznáni vinnými, hrozí jim až osm let za mřížemi.