V Lomu u Mostu zasahovala ve čtvrtek 23. února večer policejní jednotka s pyrotechniky a psovody. Policie ČTK potvrdila, že zatkla člověka podezřelého ze závažného trestného činu.

Podle neoficiálních informací policisté zadrženého podezírají z výroby bomby, kterou někdo začátkem února vyhrožoval jednomu litvínovskému podnikateli, to ale policejní mluvčí komentovat nechtěla. Dům, který technici až do setmění prohledávali, patří podle katastru jednomu lounskému podnikateli.

Balíček s bombou a vypnutým detonátorem našel 1. února na zahradě podnikatel, který mimo jiné spoluvlastní areál technických služeb. Policie je od té doby na informace skoupá, případ převzal speciální tým. "K bombě byl připojený výhrůžný dopis, ale je hodně obecný a nesměřuje ke konkrétním osobám ani k aktivitám podnikatele," řekl novinářům o několik dnů později mostecký policejní šéf Jiří Volprecht. Bombové útoky byly mezi českými podnikateli formou vyřizování účtů hlavně v 90. letech.

Volprecht se k zásahu v Lomu vyjadřovat nechtěl, je na dovolené. Policejní mluvčí Ludmila Světláková ČTK zásah pouze potvrdila. "Zatýkali jsme tam člověka podezřelého ze závažného trestného činu. Více informací zatím podávat nebudeme," řekla. Otázku, zda šlo o možného bombového útočníka, ponechala bez komentáře. Forma zásahu nasvědčuje tomu, že šlo o bombový případ. Před domem stála policejní auta, včetně dodávky psovodů a speciálního auta pyrotechniků. Dům a jeho zahradu poté dlouhé hodiny prohledávali. Majitele nemovitosti se ČTK zatím kontaktovat nepodařilo.

(ČTK/Jan Beránek, dr)