„Ve stejný den byl v Ústí zadržený 50letý muž, jeho bratr, který se rovněž na této trestné činnosti podílel. V autě a při následných domovních prohlídkách se našlo přes 180 gramů heroinu. Dalším šetřením je prokázané, že rozdistribuovali minimálně 40 gramů heroinu dalším uživatelům,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Ústečtí kriminalisté se na stopu heroinových bratrů dostali po rozpletení sítě jednoho z distributorů, který sedí ve vězení. „Vyšetřování bylo o to složitější, neboť jsme museli spolupracovat i se zahraničními kolegy. Operativními prostředky jsme zjistili, že obviněný drogy nakupoval a dovážel ze zahraničí,“ informovala Hyšplerová.

Zdroj: Youtube

V současné době jsou oba muži trestně stíhaní pro nedovolenou výrobu drog. „Na staršího z obviněných soudce uvalil vazbu. Za uvedené jednání jim hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od 2 do 10 let,“ sdělila Hyšplerová.

DOMINUJE PERVITIN A MARIHUANA

Za první polovinu letošního roku zajistili kriminalisté v kraji celkem 74,12 gramu heroinu, a to na Ústecku a Teplicku. V srpnu pak rozkryli případ s dalšími 102 gramy heroinu.

Nejvíce zneužívanými drogami stále zůstávají pervitin a marihuana. „Heroin se týká menšího množství uživatelů, a to i vzhledem k jeho menší dostupnosti. Uživatelé drog si pervitin aplikují zejména pro jeho psychoaktivní účinky, účinek heroinu na lidský organismus je utlumující, tedy opačný,“ doplnila Hyšplerová.

Vloni policejní Toxi tým odhalil 34 varen pervitinu – nejexponovanějšími okresy jsou Chomutovsko, Děčínsko, Mostecko a Teplicko. „Pervitin je ve srovnání s ostatními drogami snadno dostupný a mnohem levnější. S rostoucí životní úrovní populace se samozřejmě zvyšuje poptávka i po dražších drogách typu kokain,“ prohlásil šéf Toxi týmu Milan Rychnovský s tím, že k drogovému byznysu inklinují stále mladší pachatelé. „Pokud nepočítáme Prahu, spolu s Ostravou je Ústí stále nejexponovanějším místem pro výrobu a distribuci drogy, což je dáno i složením obyvatelstva,“ doplnil Rychnovský. Hojná výroba, distribuce a užívání drog probíhá v sociálně vyloučených lokalitách, kterých je v kraji kolem stovky.

Ministr vnitra Jan Hamáček
Odstupte, vyzvalo Jana Hamáčka předsednictvo ČSSD v Ústeckém kraji

„S drogami je spojená vysoká nezaměstnanost a chudoba. Typické je, že drogy v těchto lokalitách užívají vícegeneračně celé rodiny. Například marihuana je tady zcela běžně užívanou a tolerovanou látkou, a to i u dětí a mladistvých. Obyvatele vyloučených lokalit je velmi obtížné motivovat ke změně, mají dluhy, problémy s bydlením a svou budoucnost nevidí pozitivně. Užívání drog je často únikem z reality,“ popsal situaci odborník na sociálně patologické jevy z ústecké univerzity Jiří Škoda.

SMUTNÁ DROGOVÁ STATISTIKA

Nízkoprahové služby v Ústeckém kraji přijaly v roce 2018 ve výměnném programu více než jeden milion injekčních setů. V roce 2017 jich bylo přes 974 tisíc.

„Nejvyšší počty jsou vykazované na Teplicku, Ústecku, Mostecku a Chomutovsku. Ústecký kraj patří mezi kraje s nejvyšším počtem vydaných setů v ČR. Při sběru se pak našlo 6 775 injekčních stříkaček, což je výrazný nárůst proti předloňsku, kdy bylo vykázáno 3 373 nálezů,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Lucie Dosedělová.

Dlouhodobým užíváním drog včetně nitrožilního je postižený celý region. Jak popisuje statistika Ústeckého kraje za rok 2018, na Teplicku je primární drogou pervitin, na druhém místě pak heroin. „V posledních letech dochází nezřídka k aplikaci do třísel nebo do krku,“ doplnila Dosedělová.

U ústeckého soudu vypovídala také matka chlapce
Marečkova matka o týrání chlapečka z Loun věděla, hrozí jí pět let vězení

Ve Šluknovském výběžku se zase nejvíce užívá marihuana a pervitin, jiné drogy se téměř nevyskytují. Na Litvínovsku pravidelně fetuje asi stovka lidí. V 70 % tu převažuje užívání pervitinu.

V žateckém regionu odhaduje kraj zhruba 200 až 300 problémových uživatelů. „Většina jsou latentní uživatelé drog a jen malá část je v kontaktu s pomáhající organizací. Užívané drogy jsou marihuana, pervitin, opiáty, zneužívání Subutexu a jiné léky na předpis. Jmenované drogy jsou často kombinovány s alkoholem nebo jsou jím nahrazované,“ doplňuje Dosedělová.

Na Kadaňsku stejně jako na Litoměřicku je primární drogou pervitin. Stále častěji se tady objevují kombinace užívání drog s léčivy nebo závislost na léčivech samostatně.