Hned naproti chomutovské nemocnici policisté odhalili varnu drog.

Léčivo na výrobu pocházelo z žatecké lékárny. Obviněni jsou tři lidé.

„Je to případ drogové kriminality většího měřítka a z pohledu okresu je pro nás velice zajímavý. Podařilo se nám zajistit a rozprášit skupinu osob, která se zabývala výrobou pervitinu v našem okrese a značnou měrou zásobovala zdejší toxikomany,“ konstatoval ředitel Policie ČR Chomutov Jiří Volprecht. „Jsme rádi, že se můžeme pochlubit dobrou prací,“dodal.

Začalo to v Žatci

Tento případ se narodil v Lounech a chomutovská policie ho objasňovala a dala dohromady ve spolupráci s lounskými kolegy. Zhruba od poloviny loňského roku měli lounští policisté podezření, že se v jedné lékárně v Žatci prodává ve větším měřítku NUROFEN Stop Grip. „Je to přesně to léčivo, ze kterého se jednoduchým chemickým postupem vyrábí pervitin,“ vysvětluje ředitel policie.

Od 1.1.2007 do 29. 4. 2008, tedy za rok a čtvrt, lounská lékárna U Českého lva objednala dvacet pět tisíc krabiček léku NUROFEN Stop Grip. Pro přiblížení, toto množství léku, by v případě, že by probíhala nějaká chřipková epidemie, stačila lékárně na třicet sedm let. Lounští policisté tak začali lékárnu monitorovat a začali zjišťovat, kam takové množství léčiv jde a povedlo se jim zjistit pár odběratelů. „Tím nejzásadnějším odběratelem byla osoba z chomutovského okresu,“ říká šéf chomutovské policie.

Chomutovští policisté začali pátrat

„My jsme pak přišli na osobu vařiče, chemika, toho nejzásadnějšího člověka v celé té skupině. Je to 42letý muž, který byl již vícekrát trestaný pro drogovou kriminalitu,“ popisuje Jiří Volprecht.

Poté se připravila společná akce chomutovských a lounských policistů. „Udělali jsme domovní prohlídky jak na Žatecku, tak na Chomutovsku a hledali jsme tu varnu a další důkazní prostředky,“ vysvětluje ředitel. Akce byla spuštěna v úterý 3. června, a byly prohledány jak prostory lékárny, tak byty odběratelů, kteří bydlí v chomutovském okrese. Během domovních prohlídek se však nepovedlo najít spojení, které by dalo do souvislosti danou lékárnu a její zaměstnance s našimi odběrateli.

Varnu našli

Policisté se proto soustředili na další okruh drogové scény v Chomutově. Podařilo se jim najít byt naproti chomutovské nemocnici, v Haškově ulici v panelovém domě s číslem 3784, v němž bylo značné množství NUROFENU Stop Grip a chemikálií potřebných k výrobě pervitinu. „Majitelem bytu je osoba, která se zabývá podobnými akcemi,“ informuje ředitel.

Policie v bytě našla 420 kusů plných krabiček léku NUROFEN Stop Grip a 1377 prázdných krabiček včetně vyloupaných platíček. „V jedné krabičce je přitom čtyřicet dva tablet a z té se dá vyrobit jeden gram pervitinu. Ten na trhu stojí zhruba tisíc korun,“ přibližuje Jiří Folprecht. Z množství, které bylo zajištěno se tedy vyrobilo a připravovalo se k výrobě, množství drogy za milion osm set tisíc korun.

Tři obvinění

V současné době jsou z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů obviněny tři osoby. Jednou z nich je osmačtyřicetiletá lékárnice, doktorka farmacie. Hlavním obviněným je muž, který se zabýval výrobou a znal chemické postupy. Třetím je třicetiletý muž, který léky nakupoval.

„U všech třech osob je podnět na vzetí do vazby u Okresního soudu v Chomutově a předpokládám že, zítra se bude rozhodovat,“ informuje ředitel policie. „Pátrat budeme dál. Zjistili jsme, že ta laboratoř nezásobila jen samotné Chomutovsko. Myslíme si že to bylo v takovém množství že to mohlo jít i do zahraniční do Německa,“ uvádí Jiří Volprecht.