Byla to taková běžná služba. Nic extra. Tentokrát policejní hlídka dohlížela v Lubenci, kde šoféři na rovném úseku silnice Praha – Karlovy Vary dávají často a rádi nohu na plyn až příliš. Byla už jedna hodina ráno, provoz slabý, v rajonu policistů se toho mnoho nedělo. Jen z dálky se blížilo malé zelené auto…

Policisté zpozorněli, zdálo se jim hned podezřelé. Zastavili ho a nestačili se divit. Řidič pod vlivem drog, varna na pervitin a řada podezřelých chemických látek. Tak skončila na Podbořansku cesta „chemika“, který měl vyrábět pervitin hodně málo známou metodou. Muže už policie obvinila.

Léky v autě nebyly

Část zadrženého 'chemikova' vybaveníZdroj: Policie ČR„Ani zkušení policisté v první chvíli nevěděli, co vlastně muž převáží. Viděli jsme nádoby a další chemické náčiní, které se používá na vaření drogy, ale ne léky. Navíc bylo podezření, že některé chemikálie jsou i výbušné. Případ zaujal i odborníky v Kriminalistickém ústavu. K výrobě pervitinu používal muž velmi neobvyklý způsob. Vůbec nepotřeboval léky, z kterých se v jiných případech vyrábí,“ vypráví kriminalista, který se v regionu drogovou problematikou zabývá.

Když v Lubenci policisté vyskládali všechno z přeplněného auta, tušili, že mají před sebou muže, který má co do činění s výrobou drog. Navíc později zjistili, že má údajně chemické vzdělání. Byla tam varna, všemožné „propriety“ na přípravu pervitinu, různé chemikálie, neviděli ale to zásadní – léky. Všeobecně známé je, že pervitin se vaří z běžně dostupných léků, které obsahují pseudoefedrin. Tady chyběly…

Nevšední postup

Místo toho policisté našli baňku plnou jakési kapaliny, něco bylo i na dně. Našli také mnoho dalších nebezpečných chemických látek, různé kyseliny. „Používal zcela jinou chemickou cestu, než je běžné,“ pokračoval pro Deník zkušený kriminalista.

Podle neoficiálních informací Deníku by se mělo jednat o nitrostyrenovou syntézu a další látky používané například při přípravě protiplísňových výrobků a barviv.

Desítky odhalených varen a pěstíren

Nyní už muž z Karlovarska, který ale údajně měl vazby a prý dodával i na Žatecko a Chomutovsko, čeká na soud. Už brzy by měla být podána obžaloba. „Muž byl již obviněn z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Hrozí mu, pokud ho soud uzná vinným, až pět let za mřížemi,“ potvrdila pro Deník Jaromíra Střelcová, tisková mluvčí Policie ČR v Lounech.

Ústecký kraj patří v rámci ČR k lokalitám, které patří ve výrobě drog na špičku nelichotivého žebříčku. Nejčastějšími drogami jsou marihuana a právě pervitin. Vždyť jen v loňském roce tam bylo odhaleno 27 varen pervitinu a 32 pěstíren marihuany. Okres Louny bohužel nezůstává pozadu… V roce 2016 odhalili policisté v okrese Louny 6 varen a 5 pěstíren. Na Chomutovsku to byly 2 varny a 6 pěstíren marihuany, na Mostecku 4 varny pervitinu a 2 pěstírny.