Policie pozatýkala gang zlodějů z Lounska, který půl roku kradl po celých Čechách.

Podle dosavadního vyšetřování kriminalistů má pětice pachatelů na svědomí desítky vloupaček do různých objektů, ze kterých si odnesli věci odhadem za 1,6 až 2 miliony korun.

Není ovšem vyloučeno, že toho napáchali ještě mnohem víc.

„Kriminalisté na rozkrývání trestné činnosti stále pracují. Nevylučují navýšení škody ani stíhání dalších osob,“ řekla Jaromíra Střelcová, mluvčí lounské policie, která ve čtvrtek 17. prosince případ zveřejnila.

Kradli ve skupině i jednotlivě

Zlodějský gang tvořilo pět mužů ve věku 23 až 47 let. Šéfoval jim 41letý muž. Až na jednoho žili všichni na Lounsku. Nestarší pachatel byl z Uherskohradiš­ťska.

Muži začali s rozsáhlými krádežemi letos v červnu. Vyjma východních Čech páchali trestnou činnost po celé republice. Kradli buď ve skupině, ve které se různě obměňovali, nebo i jednotlivě. Vloupali se do prodejen, restaurací, rekreačních chat, skladů, garáží, dílen, stavebních buněk a řady dalších objektů. Brali hlavně věci, které se dali dobře prodat.

„Mezi jejich kořist patřilo například drahé nářadí, různé domácí spotřebiče, elektronika, jízdní kola, rybářské náčiní, alkohol či cigarety. Vykrádali i výherní automaty, z nichž brali peníze,“ konkretizovala Střelcová. Jen na Lounsku měli spáchat 20 vloupaček.

Operace Bagr

Policisté na rozbití gangu pracovali asi tři a půl měsíce. Případ měl krycí název „Bagr“ a podílelo se na něm 40 kriminalistů a 12 policistů. Zloděje policie pozatýkala v úterý 15. prosince ráno.

Při zatýkání asistovala i zásahovka, protože šéf gangu patří k zvlášť nebezpečným pachatelům – recidivistům.

Dva skončili ve vězení

Vyšetřoval všech pět mužů obvinil z trestných činů krádeže, porušování domovní svobody a poškozování cizí věci. Pokud je soud uzná vinnými, hrozí jim až osmiletý trest odnětí svobody.

Jednačtyřicetiletý šéf gangu byl vzat do vazby. Za mřížemi sedí též nejstarší pachatel z Uherskohradiš­ťska, který je však ve vězení za jinou, již dříve spáchanou trestnou činnost. Ostatní jsou vyšetřováni na svobodě.