Lékaři byl uložen peněžitý trest ve výši 50 tisíc korun.

Soud mu také zakázal na 1,5 roku vykonávat lékařskou činnost.

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce i obžalovaný se proti němu odvolají.

Grund byl původně obviněn z trestného činu znásilnění. Soudce však změnil právní kvalifikaci trestného činu a obžalovaného shledal vinným „pouze“ z trestného činu poškození cizích práv. „Nebylo prokázáno, že poškozená byla v inkriminovanou dobu bezbranná nebo ji lékař držel proti její vůli, což je typickým znakem pro znásilnění. Je však bezpochyby, že jí byla způsobena vážná újma při rozhodování o tom, s kým bude mít pohlavní styk. To, co obžalovaný spáchal, je někde na pomezí trestného činu znásilnění a trestného činu poškozování cizích práv,“ objasnil své rozhodnutí Plch.

Šok na vyšetřovacím křesle

Podle obžaloby si měl obviněný lékař během vyšetření mladé pacientky na gynekologickém křesle sundat kalhoty a ženě dvakrát zasunout penis do pochvy. Tak z jeho chování byla v šoku, okamžitě z vyšetřovacího křesla seskočila a ordinaci opustila. Následně vše řekla svému příteli a matce, kteří ji přemluvili, aby vše ohlásila na policii.

Obžalovaný Grund od začátku tvrdí, že je nevinný. Mladá žena si podle něj vše vymyslela. Hájil se tím, že na gynekologickém křesle a bez lubrikantu ani technicky nelze pohlavní styk provést. Též poukazoval na to, že nebylo v pochvě ženy nalezeno jeho sperma ani DNA. Vyhlášení rozsudku nebyl lékař dnes přítomný. Do soudní síně za sebe poslal advokáta.