Okresní soud v Lounech potrestal podmínkou gynekologa z Podbořan Ivana Špenika. Viní ho z toho, že způsobil smrt své pacientky v roce 2012. Pozůstalé musí lékař finančně odškodnit částkou přes 1,8 milionu korun.

Rozsudek není pravomocný, lékařův obhájce se totiž proti verdiktu ihned odvolal. Soud v Lounech případ projednával od roku 2015. Žaloba a nakonec i soud lékaři kladly za vinu, že včas u ženy neodhalil rakovinu děložního čípku. Na dlouhodobé obtíže jí předepisoval bylinné koupele. Cytologické vyšetření, které odhalilo rakovinu, jí udělal až po třech letech.

Připomeňte si: Zabil jste mi ženu, doktore!

„Řada znalců se shodla, že pokud by preventivní onkologická vyšetření obžalovaný prováděl každoročně, jak je doporučeno, rakovinové bujení by bylo odhaleno včas a šance na úplné vyléčení byla vysoká. Kvůli nedbalosti obžalovaného však bylo zjištěno až ve velmi pokročilém stádiu, kdy už nebyl možný chirurgický zákrok," uvedl státní zástupce Jindřich Koželuh.

Podmíněný trest

Lékaři také přitížilo, že upravil lékařskou kartu pacientky. Za usmrcení z nedbalosti a padělání lékařské zprávy jej soud potrestal trestem v délce 30 měsíců s podmíněným odkladem na tři roky. Rozsudek je ovšem nepravomocný, případ bude nyní posuzovat Krajský soud v Ústí nad Labem.