Bezvýsledné je zatím stále pátrání po nezvěstné Janě Paurové ze Slavětína, která přesně před rokem zmizela z domu, kde žila se svým manželem a čtyřmi dětmi. Byla zavražděna? Zranila se na vycházce a nenašla pomoc? Spáchala sebevraždu? Byla unesena? Nebo utekla z domova a žije na neznámém místě? Neví se…

„Po Janě Paurové stále pátráme. Pohřešovaná žena se ještě nenašla, ani nebyla ztotožněna s žádnou nalezenou mrtvolou," sdělila na dotaz Deníku policejní mluvčí Alena Bartošová.

Pohřešovaná Jana Paurová ze SlavětínaJana Paurová zmizela v noci z 2. na 3. února 2013, po mamince čtyř dětí začali policisté intenzivně pátrat ihned po oznámení rodiny. Její manžel tehdy řekl, že když se ráno s dětmi probudil, nebyla už jeho manželka doma.

Několikrát ve Slavětíně a okolí pátraly desítky policistů, proběhly rozsáhlé pátrací akce. Zasahovali speciálně vycvičení psi, vrtulníky, potápěči. Pomáhala veřejnost, proběhly opakované prověrky různých míst. Hledalo se všude – v lesích, přímo v obci, v okolí, u známých, v rybníku, v nemocnicích. To vše se několikrát opakovalo. Bezvýsledně.

Všechny možnosti jsou na stole

Policisté ale i nadále, tři sta šedesát pět dní od oznámení odchodu Jany Paurové, pátrají a prošetřují všechny možné verze zmizení. Zatím žádná nebyla vyřazena, důkazy pro jednu nebo druhou nebo další verzi zatím nejsou.

„I nadále pracujeme se všemi čtyřmi verzemi. Žádnou z variant jsme nevyloučili. Jednou z verzí je nešťastná náhoda, další je sebevražda. Nemůžeme vyloučit, že se pohřešovaná žena stala obětí nějakého trestného činu. Stále také pracujeme i s verzí, že pohřešovaná žije," pokračuje mluvčí Policie ČR Alena Bartošová.

Podezření na vraždu

Lidé z okolí Jany Paurové a ze Slavětína si myslí, že se žena stala obětí nějakého trestného činu. Spekuluje se hlavně o vraždě, zatím ale bez důkazů. Policie nechce podobná nařčení komentovat a opakuje, že stále prověřuje všechny čtyři vyšetřovací verze.

Okolnosti zmizení Jany Paurové jsou ale stále v mlze. Mluví se o dluzích rodiny, problémech s alkoholem a o násilí. Manžel Pavel Paur, který zmizení ohlásil, informace o násilí na začátku pátrání odmítal. Připustil ale tehdy, že jeho manželka čas od času příliš pila. „Nebil jsem ji, jen jsem se bránil jejím opileckým výpadům," řekl po zmizení své ženy. Vztah manželů prý nebyl ideální. O úloze manžela v případu se hodně spekuluje. V některých médiích dokonce vyšly články, ve kterých někteří členové širší rodiny obviňují manžela Pavla. Policie i tuto možnost prověřovala. „Samozřejmě, i tuto verzi prověřujeme. Prověřování členů rodiny je v takových případech zcela standardním postupem," uvedla policejní mluvčí. Všechny spekulace jsou ale zatím bez důkazů, část lidí manžela obviňuje, druhá se ho zastává s tím, že se vzorně stará o čtyři děti a manželce by prý neublížil.

Vyšetřování i pátrání dál pokračuje. „Nadále v rámci pátrání provádíme dílčí úkony," ujistila Alena Bartošová, tisková mluvčí Policie ČR.

Případ Jany Paurové ze Slavětína je v okrese Louny výjimečný. Každý rok hledají policisté v okrese Louny desítky pohřešovaných, v drtivé většině se je ale podaří velmi rychle najít.