Devětadvacet ukradených aut alespoň pokud se kriminalistům podařilo zjistit. A škoda vyčíslená prozatím na tři miliony korun (ale v rámci dalšího prošetřování se tato částka ještě může změnit). Taková je bilance řádění dvojice pachatelů, jejichž zločineckým rejdům udělali přítrž středočeští kriminalisté. „Akce Vito byla úspěšná," konstatovala v minulých dnech středočeská policejní mluvčí Štěpánka Zatloukalová s dodatkem, že činnost podezřelé dvojice monitorovali detektivové z krajského ředitelství od počátku ledna. Spolupracovali také s kolegy z Rakovníka, Loun a Ústeckého kraje z regionů, kam činnost podezřelé dvojice zasahovala.

Krádeže spáchané zloději, kteří se specializovali na auta značek Škoda, Volkswagen a Seat, byly zaznamenány na území Rakovníka, Loun, Kadaně a Žatecka. Vozy mizely vždy v noci.

Zlodějská dílna ve stodole

Kromě dvou čerstvě odcizených aut, která kriminalisté objevili na počátku května při zásahu ve zlodějské dílně, za niž sloužila stodola v malé vesnici poblíž Žatce, ukradená auta prakticky „zmizela ze světa". Pachatelé je rozebrali téměř do posledního šroubku.

Získané náhradní díly nabízeli prostřednictvím inzerce na internetu, další kusy aut dodávali na vrakoviště, odkud také mnozí mechanici odebírají potřebné součástky. Nepotřebné kovové části pachatelé rozřezali na menší kousky, které pak odváželi do sběren. Zbytek, který nešel „udat" žádným způsobem přinášejícím peníze, likvidovali ohněm. Nepotřebný „odpad" pálili na svém pozemku.

Kromě dvou aut, která dotyční již rozebrat nestačili, našli kriminalisté při domovních prohlídkách osm desítek rozmanitých součástek ponejvíce dílů takzvané plechařiny a také množství dokumentů, které se majitelům ukradených aut ztratily společně s vozidly.

Šetření případu ještě nadále pokračuje.

Dva pachatelé jsou za mřížemiKlec spadla už před dvěma týdny, policie zásah potvrdila až teď.
Už 5. května oba podezřelí muži vyslechli obvinění z trestného činu krádeže. V případě odsouzení jim hrozí až osmileté tresty.
Ani pro jednoho z podezřelých není soudní síň prostředím neznámým. Starší z nich, 36letý muž, který je nyní ve vazbě, byl odsouzen již desetkrát jednou v Německu a devětkrát v České republice.
Převážně to bylo kvůli řízení motorových vozidel navzdory vyslovenému zákazu. Za mřížemi je i mladší z kumpánů byť v případě 27letého muže se o vazbě nerozhodovalo. V době policejního zásahu již v cele byl. Odpykává si tam nepodmíněný trest za porušení zákazu řízení. Ani pro něj nejde o novinku. V minulosti byl odsouzen již sedmkrát - a to nejen za řízení bez řidičáku, ale i za majetkovou trestnou činnost.