Rozsáhlou sérii vloupaček do rodinných domů, restaurací a obchodů se podařilo v těchto dnech objasnit kriminalistům na Lounsku.

Krádeže mají na svědomí „přespolní“.

Rodinné domy plundrovali dva mladí muži ve věku 20 a 26 let z Chomutova. Na restaurace a obchody se specializoval 19letý mladík z Rakovnicka, který měl zřejmě ještě další komplice. Pachatelé způsobili jen na Lounsku škody za 900 tisíc korun. Celková částka bude ještě vyšší, zloději mají totiž na svém kontě i další vloupačky mimo Lounsko, které vyšetřují kriminalisté v jiných regionech.

Škoda za statisíce

Povedená dvojice lapků z Chomutova se vykrádáním rodinných domků živila od května. Celkem jich dotyční stihli na Lounsku „vybílit“ patnáct. „Krást chodili přes den, kdy nebyli majitelé doma. Brali šperky, elektroniku, různé nářadí i peníze,“ řekla mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová.

Sérii vloupaček zahájila dvojice lapků ve Staňkovicích, odkud si z rodinného domu odnesla LCD televizor. Hned následující den pokračovali zloději ve Rvenicích, kde ukradli zlaté šperky, hodinky a fotoaparát. Krátce nato se vloupali do domu v Čeradicích, kde odcizili rovněž zlaté šperky, dámské hodinky a peníze. Další štace zlodějů pak byly Blšany, Lubenec, Petrohrad, Nepomyšl, Dobroměřice, Žatec a Podbořany. „Celková škoda, kterou pachatelé na Lounsku napáchali, byla předběžně vyčíslena na 708 674 korun,“ upřesnila Střelcová.

Měl komplice

Na vloupačky do restaurací a prodejen se pro změnu specializoval 19letý mladík z Rakovnicka společně s dalšími komplici, jejichž totožnost ale zatím policie nezná. Povedená partička začala svoji trestnou výpravu v Ročově, kde se vloupali do rekreační chaty a odcizili z ní krbová kamna, pneumatiky a set top box.

Druhou jejich „zastávkou“ byly Cítoliby, kde se kromě restaurace vloupali i do kabin tamního fotbalového klubu. Další zlodějské nájezdy podnikli v Chožově, Zeměchách, či v Krásném Dvoře.

Obchody a restaurace našli majitelé vykradené též v obcí Libořice, Lipenec, Konětopy, Kryry a v Třeboci, která je již v rakovnickém okrese. Zloději většinou brali alkohol, cigarety, cukrovinky, peníze, ale i elektroniku či různé nářadí a další věci. „Na svědomí tak mají zatím 10 skutků s předběžně vyčíslenou škodou za bezmála 200 tisíc korun,“ upřesnila Střelcová.

Tři až osm let vězení

Policejní vyšetřovatel obvinil dva mladé zloděje z Chomutova i 19letého lapku z Rakovnicka hned ze tří trestných činů - krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci.

Nejmladšímu ze zlodějíčků hrozí v případě, že ho soud uzná vinným, až tři roky odnětí svobody. Dvěma starším lapkům z Chomutova dokonce až osmileté vězení.