Krajský policejní ředitel Tomáš Landsfeld je spokojen s poklesem trestné činnosti v Ústeckém kraji ve většině okresů. Problémem je jenom nárůst trestné činnosti na Mostecku.

V násilné trestné činnosti u vražd dokonce došlo loni k poklesu případů na osm, z toho čtyři "jenom" ve stádiu pokusu, kdy oběti útok přežily. „Jednu údajnou přípravu vraždy jsme odložili, protože různé souvislosti toho, co se říkalo, byly špatně pochopeny," uvedla k výčtu vraždu Helena Pšeničková z ústeckého krajského policejního ředitelství. Dodala, že všechny případy byly objasněny. O rok dříve kriminalisté vyšetřovali 12 vražedných útoků.

Polovina loupeží je objasněna včas

U loupeží bylo odhaleno téměř 56 procent případů, přičemž objasněnost proti roku 2011 byla vyšší o 5,6 procent. Kromě toho bylo dodatečně objasněno ještě 21 starších případů.

Největší objasněnost loupeží připadá na Litoměřicko (82 %) a Děčínsko (72,2 %), naopak hluboko pod průměrem je Teplicko (34 %). „Jako v předchozích letech tvoří převážnou většinu nápadu pouliční loupeže a loupežná přepadení personálu obchodů, restaurací a heren. Pro pachatele je tento útok nejsnadnějším a nejrychlejším způsobem získání peněz. Útočníci využívají vždy faktor času, kdy bleskově zaútočí, jsou s obětí v kontaktu jenom krátkou dobu, než získají peníze, a rychle zmizí. Nejvíce úkrytů při loupežích pachatelé nacházejí ve městech. Proto jsou nejvíce loupežemi zatížena okresní města," popsala Pšeničková chování lupičů na severu Čech.

Infoblok

Sexuální delikty

Mravnostní delikty sice v Ústeckém kraji vykazují vzestup, a to i v rámci ČR, ale situace není dramatická, shoduje se krajský policejní ředitel Landsfeld s kriminalistkou Pšeničkovou.

Mravnostní kriminalita je otázkou malých čísel. V jednotlivých okresech jde o několik málo desítek případů, v některých okresech je proti loňsku vzestup méně než o deset případů. „Skokanem roku" je ústecký okres.

Statistiku ovlivnil trestní zákoník

Nárůst je způsoben tím, že do znásilnění jsou dnes počítány též trestné činy, které nebyly před současným Trestním zákoníkem takto kvalifikovány. Nejde tedy o skutečná znásilnění v nejhorším smyslu slova, ale jsou dnes zahrnuta již pod tento paragraf.

„Dnes pod znásilněním jsou evidovány i skutky, které před účinností současného Trestního zákoníku byly před několika lety posuzovány policií při vyšetřování jako vydírání a omezování osobní svobody," uvedla Pšeničková a dodala, že také některé formy prostituce dnes již spadají podle nového Trestního zákoníku pod obchodování s lidmi. Podle krajského policejního ředitele Landsfelda dalším faktorem je stále se snižující hranice sexuální aktivity u dětí. Z toho vyplývá, že policie musí řešit případy problematické sexuální aktivity stále více i pod hranicí nezletilosti.

Infoblok