Někdo z místních? Nebo snad z okolních obcí či města Jesenice? Nebo že by cesty exktrémistických skupin vedly už i na Rakovnicko? Kdo, kdo, kdo?

Místní obyvatelé jsou toho názoru, že zaútočit musel někdo, kdo ví, že rodina v domě bydlí, avšak nikdo z místních to podle nich nebyl. „To určitě ne. S rodinou všichni vycházíme dobře. Nemyslím si, že by to udělal někdo z místních,“ řekla Deníku místní obyvatelka, která nechce být, stejně jako další, jmenována ani s událostí nijak spojována.

Není se čemu divit. Místní usedlíci se obávají útoku i na ně. Nikoho z nich by totiž ani v tom nejčernějším snu nenapadlo, že by se podobná událost mohla stát v maličké obci Krty na Rakovnicku.

V Krtech, kde žije něco málo přes sto obyvatel, panuje rodinná atmosféra. Všichni zde spolu vycházejí, pomáhají si. Změní obyvatelé k sobě přístup po středečním útoku? Prý ne. Obyvatelé jsou pevně přesvědčeni, že za útokem nestojí nikdo z místních obyvatel. Ani by k tomu neměl důvod. „Samozřejmě nemůžeme vědět, kdo to udělal, ale pevně věřím, že to policie vyšetří. Jsme tady všichni příbuzní, jsme jako rodina, proto jsme hned vyloučili, že by to udělal někdo z místních,“ komentoval středeční událost místostarosta Jan Brda.

Motiv? Netušíme

Rasová nesnášenlivost, omyl nebo vyřizování účtů. Co bylo hlavním motivem útoku zápalnou lahví na romskou rodinu, nyní vyšetřuje policie. „Nemůžeme říci, že jde o rasově motivovaný případ, vyšetřování je teprve na počátku a více informací k tomu až do odvolání podávat nebudeme,“ řekla ve středu mluvčí středočeské policie Soňa Budská. „Rodina je zde dvacet let a nikdy s nimi konflikt nebyl, s rodinou vycházíme, nemyslím si, že měl mít útok rasový podtext,“ komentoval Brda a dodal: „Rodinu jsem ve středu navštívil. Mluvil jsem s nimi o celé události a jsou otřeseni.“

O důvodu, proč by chtěl někdo ublížit romské rodině, pátral i obyvatel domu, kde se celé drama odehrálo. „Za co nebo proč to dotyčný udělal či udělali, fakt nevím. Nikdy jsme žádný konflikt s nikým neměli, nikomu jsem nic neprovedl,“ nechápe motiv útoku muž.

Podle policie mohlo totiž jít také o omyl, neboť v domě údajně byl dříve někdo jiný.

Strach

Napadená rodina má strach. Bojí se, ačkoliv jim podle slov muže policisté tvrdili, že se pachatelé nejspíše nevrátí. Večer nemohou pořádně spát. „Bojím se, nevíte, kdy někdo něco podobného provede znovu,“ řekl muž. „Teprve až když jsme vše uhasili a bylo po všem, jsem si uvědomil, co se vše mohlo stát. Je to hrozné, opravdu hrozné,“ sděloval své pocity muž, díky jehož reakci neshořel dům celý.

„Jak jsem říkal, rodinu jsem navštívil a v případě, že budou něco potřebovat, obecní úřad se jim bude snažit vyjít maximálně vstříc,“ vzkázal postiženým Jan Brda.

Připomeňte si: FOTO: Přežili noční útok zápalnou lahví