Slíbil, že jako lékař bude chránit zdraví a životy lidí. Místo toho ubližoval, a to člověku, který mu byl nejbližší – vlastní matce.

Roky ji měl bít takovým způsobem, že měla po těle i v obličeji velké tmavomodré podlitiny. V jednom případě jí údajně zlomil několik žeber. Teď stojí před soudem a hrozí mu vězení.

O kom je řeč? O 42letém praktickém lékaři Radku M. z Chomutova, kterého žaloba viní z letitého týrání dnes 71leté ženy.

K týrání důchodkyně mělo docházet v letech 2004 až 2007 v jejím vlastním bytě, kde se zdržoval i obžalovaný. Lékař měl svoji matku tlouct, když byl opilý. O domácím násilí věděl téměř celý dům, protože v bytě byl takový kravál, že ho nešlo přeslechnout. Sousedé několikrát volali i policii. Bitá žena měla totiž ze svého syna občas tak velký strach, že vybíhala na balkon či chodbu a prosila je o pomoc.

„Všichni v domě věděli, že paní její syn bije. Hádky začínaly většinou kvůli alkoholu. Nejprve bylo slyšet, jak Radek strašně křičí, pak v bytě asi začaly lítat věci, ozývaly se totiž strašné rány. Jednou ji snad dokonce tahal za vlasy po bytě,“ popsala roztržky v soudní síni jedna ze sousedek.

Obdobně líčili domácí násilí i další svědci. Shodli se, že důchodkyně často chodila s modřinami. Měla je na těle, rukách a v obličeji. „Nebyly to normální modřiny. Byly to velké černomodré fleky. Jednou měla úplně nateklé oko,“ popisovala odstrašující vzhled pohmožděnin další svědkyně.

Obvyklé výmluvy na nešikovnost

Seniorka zranění sváděla na svoji nešikovnost. Sousedům například říkala, že ji strhl pes do vody, upadla v lese či na schodech. Na nateklém obličeji nosila sluneční brýle.

Párkrát se svěřila se svým trápením kamarádce. „Říkala jsem jí, proč si to nechá líbit. Ona na to odpovídala, že je to přeci její syn,“ uvedla před soudem tato žena.

Letité týrání důchodkyně vyvrcholilo 7. září 2007. Tehdy měl lékař svoji matku uhodit do břicha tak razantně, že jí přitom zlomil několik žeber. Ani po tomto útoku, který je v obžalobě zaznamenán jako poslední, ale trápení nebohé ženy zřejmě neskončilo. Podle sousedů se poslední velký konflikt v bytě odehrál až v lednu 2009.

„Opět byl slyšet hluk. Pak na chodbu vyběhla nějaká žena, snad přítelkyně obžalovaného, která křičela: „On ji snad zabije. Pomozte!“ popisovali incident svědci.

Rodina mlčí

Přestože trýzněná matka svého syna léta omlouvala, nakonec na něj sama podala trestní oznámení. Dnes toho ale zřejmě lituje. Před soudem totiž nevypovídala. O poměrech v rodině mlčí i všichni její členové, kteří u soudu též využívají svého práva a svědectví odmítají.

Sám obžalovaný lékař, který dnes pracuje v lázních, před soudem hovořil velmi obecně. Říkal v podstatě jen to, že je mu to líto, a že si své problémy řešil vždy sám.

Z výpovědí svědků vyplynulo, že měl velký problém s alkoholem. Sousedi ho často viděli tak opilého, že nemohl ani stát na nohou. „Já jsem ho málem jednou přejela autem, protože ležel uprostřed parkovacího místa,“ řekla jedna svědkyně.

Hlavní líčení v případu bude u chomutovského soudu pokračovat 7. září, kdy by mohl padnout rozsudek.