Policisté šetří krádež peněz, ke které mělo dojít v úterý odpoledne u jednoho z lounských supermarketů. Okradená seniorka tam přišla o 14 tisíc korun. Žena se stala obětí cíleného podvodu skupiny dvou nebo možná i více pachatelů.

„O tuto částku přišla poté, co ji oslovily dvě ženy s prosbou, že údajně potřebují rozměnit peníze. V nestřeženém okamžiku pak ale poškozenou seniorku okradly," sdělila včera Jaromíra Střelcová, lounská policejní mluvčí. Policisté po pachatelkách pátrají.

Senioři jsou snadnou obětí zlodějů

Právě senioři jsou snadnou obětí zlodějů, kteří využívají jejich důvěřivosti a často i bezbrannosti. „Policisté zejména tuto skupinu lidí nabádají k větší ostražitosti, seniory upozorňují, aby nevěřili každému, kdo je požádá o pomoc, byť se na první pohled jedná o sympatického a seriozně vystupujícího člověka," upozorňuje mluvčí.

Při nákupech je důležité, aby lidé byli obezřetní na své věci, měli je pod kontrolou a neusnadňovali tak práci kapsářům.
„Zloději využívají jejich nepozornosti a v nestřeženém okamžiku není pro ně problém je okrást," vysvětlila Jaromíra Střelcová.

Krádež bývá blesková

Samotná krádež bývá blesková, předem pečlivě nacvičená a provedená tak nepozorovaně, že se okradený o chybějících penězích či dokladech dozví často až mnohem později, třeba až po příchodu domů, a o pachateli nemá ani potuchy.

„Zloděj tak má dostatek času využít například odcizené platební karty a z prvního bankomatu vybrat poškozenému majiteli peníze. V mnoha případech jim právě v tomto jednání napomáhají i sami poškození, kteří si u platební karty ponechají napsaný PIN. Než pak stačí provést blokaci, je už většinou pozdě," upozornila policejní mluvčí.