V pondělí 6. června 2022 odpoledne řidič nákladního auta M. K. předjížděl na silnici muže jedoucího na elektrické koloběžce, podle obžaloby při tom nedodržel bezpečný boční odstup, v důsledku čehož došlo k pádu muže pod kola přívěsu. Zranění, která koloběžkář utrpěl, neměl šanci přežít. Okamžitě zemřel. Tragédii v místě připomíná pomníček.

Řidič nákladního auta vinu odmítá, podle jeho vyjádření u soudu koloběžkáře nepředjížděl, ale v důsledku toho, že před tím zastavil, jej objížděl. „Řidič v průběhu tohoto manévru předpokládal, že koloběžkář stojí. On se ale rozjel, což ve zpětném zrcátku nemohl kvůli mrtvému úhlu obžalovaný vidět. Když si toho všiml, snažil se soupravu vyrovnat a střetu předejít, to se ale nepovedlo,“ tvrdil obhájce Martin Pavliš.

Okresní soud v Lounech řeší případ údajného týrání, ke kterému mělo docházet v bytovkách v Sedčicích.
Život v bytovce na Žatecku byl plný nadávek a bití, zaznělo u soudu

Tuto verzi ale odmítl soudní znalec, který na žádost policie k průběhu nehody vypracoval posudek a své argumenty přednesl i v soudní síni. „Že by koloběžka stála a pak se rozjela, neodpovídá rychlosti, která byla u ní v době střetu a krátce před ním zjištěna. Ze stop koloběžky a tachografu auta je patrné, že těsně před střetem jela koloběžka 20 kilometrů v hodině a nákladní auto 30 kilometrů. Navíc kdyby koloběžka stála a pak se rozjela, nemohlo dojít ke střetu tam, kde k němu došlo a v čase, ve kterém k němu došlo,“ řekl znalec Tomáš Kubeš.

Podle obhájce toto ale nebylo spolehlivě prokázáno. „Na straně obžalovaného je důkazní nouze. Policie nezajistila po nehodě technické zkoumání koloběžky, takže nevíme, jakým způsobem byla skutečně schopná akcelerovat. Znalec vycházel pouze z obecné technické specifikace,“ uvedl. „Na základě znaleckého posudku nelze vyloučit verzi, kterou obžalovaný tvrdí. Jeho vina není prokázána,“ dodal.

Oprava silnice. Ilustrační foto.
Práce na silnici mezi Mostem a Žatcem skončí v druhé polovině května

Soudní senát se ale s tvrzením obhajoby neztotožnil a i s přihlédnutím k záznamům nahrávek volání řidiče na linku 158 a kamer s mikrofony na uniformách policistů v místě bezprostředně po nehodě, kde se o zastavení koloběžkáře nemluví, dal za pravdu obžalobě. „Je zřejmé, že obžalovaný při předjíždění nedodržel bezpečný boční odstup. Znalec přesvědčivým způsobem vyvrátil možnost, že koloběžka stála, když předjíždějící manévr nákladní auto začalo,“ prohlásil předseda senátu Martin Kredba.

Řidiči za zločin usmrcení z nedbalosti hrozil trest jeden rok až šest let vězení, nepravomocný verdikt je tak u jeho spodní hranice.