Na cigarety a alkohol bez kolků se zaměřili při kontrole obchodů v Lounech severočeští celníci.

Neoznačené výrobky objevili ve dvou prodejnách. „Stát by prodejem zboží přišel na daních o 65 tisíc korun,“ sdělil tiskový mluvčí ústeckého Celního ředitelství Jiří Nejedlý.

V jedné trafice v Lounech nalezli celníci téměř dva kilogramy tabákové směsi, která nebyla označena nálepkou. Prodejce nepředložil k tabáku ani žádné nabývací doklady, proto mu bylo zboží zabaveno.

Větší obchod, větší "úlovek"

Na další nekolkované cigarety a alkohol celníci narazili v lounském velkoobchodu. Tentokrát se jim podařil větší úlovek. „Ve skladu odhalili necelých patnáct kilogramů tabákové směsi a deset tisíc dutinek. Dále objevili 26 litrových lahví vodky a rumu a dva plastové dvacetilitrové barely s destilátem. Všechny tyto výrobky postrádaly označení,“ sdělil Nejedlý.

Stát by případným prodejem zajištěného alkoholu a tabáku přišel na daních o téměř 65 tisíc korun. Podnikatele čeká správní řízení a finanční postih, navíc čelí podezření ze spáchání trestného činu porušení předpisů o nálepkách k označení zboží.

Od začátku roku severočeští celníci narazili při namátkových kontrolách na alkohol a cigarety bez kolků již v 70 případech. Celkem zajistili 240 557 kusů cigaret (případně dutinek), bezmála 55 kilogramů tabáku a 698 litrů lihovin. Daňový únik se vyšplhal na téměř 3,5 miliónů korun.