Ústecký krajský soud začal v úterý řešit případ údajného pokusu o šestimilionový dotační podvod. Žalobce tvrdí, že podnikatel Igor Brik a jeho zaměstnankyně Šárka Kunclová zkusili z Programu rozvoje venkova vylákat peníze na úpravu provozovny v Zaječicích na Mostecku, i když na ně neměli nárok. Podvodu se podle něj dopustil tím, že po odmítnutí dotace předložil klíčový dokument se zfalšovaným datem. Brik považuje obžalobu za absurdní, chybu podle něj udělala zaměstnankyně.
Brik pochází z Ukrajiny a v Česku podniká už od 90. let. V Lounech má firmu, která se zabývá instalací plynových zařízení a alternativních pohonů do aut. V listopadu 2011 požádal o šestimilionovou dotaci na oplocení areálu v Zaječicích, 75 procent peněz mělo jít z evropských fondů, zbytek z českého rozpočtu. Státní zemědělský intervenční fond ji ale odmítl s vysvětlením, že Brikova firma nesplnila podmínky dotace. Firma byla v evidenci zemědělských podnikatelů, což se s podmínkami programu vylučovalo.

Někdo pozměnil datum

V lednu ale firma dodala potvrzení z doby před podáním žádosti, která potvrzovala vyřazení z evidence. Datovaná byla 1. listopadem. Pak se ale přišlo na to, že ve skutečnosti bylo potvrzení vystaveno 21. listopadu a první číslici z dokumentu někdo vymazal. "Státní zemědělský a intervenční fond na to přišel sám vlastní kontrolou," řekl novinářům státní zástupce.

Podnikatel: Nic o tom nevím

Brik tvrdí, že o celé záležitosti nevěděl a že šlo o iniciativu zaměstnankyně, která byla najata speciálně na získávání dotací. "S tou paní nebyly problémy, plnila si svoje povinnosti, a nechápu, proč by si teď neobstarala takové banální formality. Pracovní poměr skončí ke konci měsíce, jsem znechucen," řekl dnes u soudu Brik. Žádosti se prý nijak zvlášť nevěnoval, jen ji podepsal. Obžalobu proto považuje za absurdní.
Součástí spisu je ale i plná moc, kterou Kunclové pro vyřazení z evidence po odmítnutí žádosti vystavil. "Standardní to není, ale možné ano. Když mi zaměstnanec přinese, že je potřeba něco podepsat, a přitom mám nějakou jinou práci, číst to nebudu," řekl Brik. Obžaloba pro něj chce trest za dotační podvod, poškození zájmů EU a za padělání veřejné listiny. Za všechny tři trestné činy mu hrozí pět až deset let vězení, to samé hrozí za spoluúčast i Kunclové. Soud by měl pokračovat i v příštích dnech výslechem svědků a čtením poměrně obsáhlých listinných důkazů a protokolů. (čtk)