„Dej mi peníze, to je přepadení.„ Maskovaný šátkem, kuklou, slunečními brýlemi a v naleštěných lakýrkách, navíc se zbraní v ruce a s výhrůžkou na rtech, přepadl letos v únoru poštu v Hřivicích lupič. Soud uznal vinným šestatřicetiletého Erika Patrovského ze Žatecka. Muž, který už je v podmínce za jiný násilný trestný čin, má jít za mříže na čtyři a půl roku. Svou vinu ale nadále popírá a proti rozsudku se odvolal.

K loupeži v Hřivicích došlo letos 18. února před šestnáctou hodinou. Pošťačka maskovanému muži, který ji měl ohrožovat pistolí a vyhrožoval jí, vydala téměř dvacet tisíc korun.

Na Patrovského podle soudu před poštou čekala v autě připraveném k úniku jeho přítelkyně. A právě díky vozidlu a některým výrazným znakům v jeho interiéru, které svědky upoutaly, byl nakonec pachatel dopaden. Auto totiž popsali, policisté na něj později narazili při běžné kontrole a mohli s dalšími důkazy konfrontovat podezřelého.

Lupiče, který si zakládá na svém elegantním vzhledu, a také k soudu přišel v naleštěných lakýrkách, nakonec usvědčily pachové stopy, které na poště zanechal, jeho hlas při porovnávání také bezpečně poznala přepadená pošťačka. Proti Patrovskému navíc svědčilo i několik dalších nepřímých důkazů.

Pachové stopy nelze nijak ověřit

Patrovský vinu stále popírá, na poště byl údajně jindy se svou babičkou. Hájil se tím, že žádný důkaz proti němu není přímý. Že pachové stopy označuje pes, není na něj spolehnutí, nelze je nijak ověřit. Také hlasovou rekognici zpochybňoval, stejně jako práci policie. Jeho obhajoba narážela také na to, že nikdy nebyla nalezena zbraň, pomocí které mělo být přepadení spácháno. Soudkyně k tomu řekla, že není důvod pošťačce nevěřit.

Státní zástupkyně i soudkyně naopak ocenily pečlivou práci kriminalistů v případu. Pachové stopy mohl podle znalců zanechat na poště jedině pachatel loupeže (starší by byly znehodnoceny), byly na dvou místech a zcela zřetelné. Také při anonymním hlasovém porovnávání poznala pošťačka Patrovského prý spolehlivě a proběhlo podle nich zcela v pořádku. Muž měl velké finanční náklady a problémy a mnoho půjček, auta použitého při loupeži se navíc urychleně zbavoval. „Důkazy dohromady dávají jasně uzavřený řetězec, bylo prokázáno, že obžalovaný byl pachatelem loupeže," řekla před soudem státní zástupkyně.

Zajímavostí případu je, že pachatel, když kvapně utíkal po přepadení od přepážky, ztrácel peníze už na chodbě. Našly se tam dvě stokorunové bankovky.

V okrese Louny se v posledních deseti letech odehrálo jedenáct přepadení bank či pošt nebo pokusů o ně. Ve čtyřech případech byl pachatel dopaden, v sedmi unikl. V poslední době jsou ale policisté stoprocentní, na jaře chytili také pachatele loupeže z žatecké Komerční banky. Odpykává si tři a půl roku za mřížemi. Ne vždy si ale lupiči peníze odnesou. Někdy se leknou a utečou nebo jim je nevydá obsluha přepážky. Z jedenácti případů v posledních deseti letech odešli zloději s penězi šestkrát, v pěti případech odešli s prázdnou.