Použitých montérek, starého papíru či encyklopedie o psech. I takových věcí se můžete dočkat, když si na internetovém bazaru v dobré víře objednáte od cizího člověka notebook nebo mobilní telefon.

Své by o tom mohly vyprávět desítky lidí, které tímto způsobem podvedli vykutálení podnikavci. Policie v Mostě v těchto dnech obvinila hned tři podvodníky z regionu, kteří na síti (konkrétně na portálu Bazoš.cz.) čile obchodovali s neexistujícími věcmi.

Mladá podfukářka

Nápad, jak lehce přijít díky internetu k několika tisícům korun, dostala teprve 19letá Mostečanka. Prostřednictvím internetové inzerce nabídla k prodeji notebook za 11 tisíc korun. Zájemce měla hned dva. Počítač ani jeden.

Jednu ze zásilek rozbalil muž z Hodonínska. Místo požadovaného počítače v ní ale našel zcela nefunkční a nekompletní přístroj. Další balík doputoval na Slovensko. Staré notebooky podnikavé slečně zřejmě došly, tak tentokrát do balíku vrazila jiné bezcenné věci. „Žena zájemci poslala použité montérky, encyklopedii o zvířatech a sešit,“ popsala obsah zásilky, který dotyčného zcela jistě nepotěšil, mluvčí mostecké policie Alena Bartošová.

Podnikavou Mostečanku v těchto dnech policejní vyšetřovatel obvinil z trestného činu podvodu. Soud ji v případě prokázání viny může poslat až na dva roky za mříže.

V balíku byl papír

K podvodu na internetu se uchýlil též teprve 17letý mladík z Litvínovska. Teenager nabízel ke koupil mobil za 6 800 korun. Muži ze Šumperska, který o telefon projevil zájem, ale přístroj neposlal. „V balíku mu přišel jenom zmačkaný papír a starý návod k DVD přehrávači,“ konkretizovala Bartošová.

Přestože Slovák i muž ze Šumperska naletěli podvodníkům, dva mladí podnikavci nakonec své peníze vůbec nedostali. Oba muži totiž naštěstí došlé balíky rozbalili ještě před pošťáky a okamžitě je reklamovali. To znamená, že pošta výplatu peněz odesilatelům hned pozastavila.

Třicet podvedených

Na více než 40 tisíc korun si naopak přišla 28letá Mostečanka, která naoko obchodovala hlavně s dětskými věcmi. Tato mladá podvodnice se zasíláním nepotřebných zbytečností vůbec neobtěžovala. Podvedený lidem, kteří jí převedli peníze na bankovní účet, totiž nedodala vůbec nic.

Podvodnice svoje podfukářské obchody odstartovala obyčejnou nabídkou dětské odsávačky, kterou skutečně vlastnila, ale zájemcům ji nakonec nedodala. A k jejímu překvapení jí to bez problémů prošlo. „Teprve potom začala nabízet různé další zboží, které vůbec neměla,“ vysvětlila Bartošová.

Tři desítky lidí z Brna, Plzně, Olomouce, Ostravy, Klatovska, Rokycan nebo Liberce si u ní několikrát objednaly dětské povlečení, kojeneckou výživu, pleny, kočárky či chodítko nebo školní batoh. Zákazníci marně čekali též na mobilní telefony a notebook. Je pravděpodobné, že mladé ženě naletělo více lidí, než se dosud policii přihlásilo. „Počet poškozených zřejmě není ještě konečný. Kriminalisté na případu stále pracují,“ potvrdila mluvčí.

Vidina peněz

Internetové podvodníky k podfukům jednoznačně vede vidina snadno získaných peněz. Domnívají se, že se na ně nikdy nepřijde. Když jim na dveře zaťuká policie, jsou překvapeni. Stejně jako 28letá Michaela, která teď stojí před Okresním soudem v Chomutově.

Podle obžaloby nabízela na různých internetových portálech mobilní telefony, navigace, hračky a dětské kočárky. Naletělo jí těžko uvěřitelných 224 lidí z celých Čech. Mladá žena si měla podvodnými obchody přijít na asi 700 tisíc korun. Své „podnikatelské“ období popsala policii takto: „Seznámila jsem se s lidmi, kteří dělali podvody s telefony a od nich jsem je kupovala. Pak už jsem žádné mobily neměla, ale stále jsem věřila, že je zájemcům jednou dodám,“ řekla. Peníze prý potřebovala na živobytí pro sebe a své děti. „Nejsem tak bezcitná, jak si myslíte,“ komentovala své činy. U soudu slíbila, že škodu uhradí. Je však otázkou z čeho. Pracuje jako barmanka a má 4 děti.

ČTĚTE TAKÉ: Podnikavá "Beruška24" obrala na internetu dvě stě lidí o statisíce